Ako ste ljubitelj čipsa, možete ga i sami napraviti tako da bude još ukusniji i mnogo zdraviji od onog koji kupujete u trgovini. Sve sastojke koji vam trebaju da biste ga napravili već imate u kući, a recept koji slijedi možete mijenjati i usavršiti po svojoj želji, tako što ćete mu dodati začine koje najviše volite.
Ova količina dovoljna je za četiri osobe, a priprema traje samo 15 minuta, uz dodatnih 12 minuta pečenja u rerni, što je manje od pola sata posla.
Sastojci:
– 200 grama krompira
– 2 kašike maslinovog ulja
– 1 kašika svježeg ruzmarina, sitno narezanog
– 2 čehna bijelog luka, usitnjena
– so
Priprema:
Zagrijte rernu na 200 stepeni. Krompir pažljivo operite i izrežite ga na tanke kolutiće.
U posudi srednje veličine pomiješajte maslinovo ulje, ruzmarin i bijeli luk, pa umočite kolutiće krompira u smjesu, a onda ih poredajte u posudu za pečenje, koju ste prethodno posolili tankim slojem soli.
Pecite na sredini rerne 12 minuta dok kolutići ne dobiju zlatnosmeđu boju i ne postanu hrskavi.
Izvadite čips iz rerne i ohladite ga prije nego što ga poslužite.
Poslužite ga s umakom po želji ili bez njega.