Lifestyle

Gradovi u Evropi idealni za proljetno putovanje u martu i aprilu


S proljećem iza ugla, postoji mnogo toga čemu se trebamo radovati. Pored lijepog vremena, svjetlije odjeće, cvijeća i zelenila i ljudi su vedriji. Proljetno putovanje Evropom donosi prekrasne avanture i uspomene. Sada kada smo vas “nagovorili” da je proljeće idealno vrijeme za putovanje, u nastavku vam donosimo neke od destinacija koje nude raznovrstan sadržaj tokom marta i aprila. Uživajte.

Amsterdam
April je sezona tulipana u Holandiji i nigdje nema boljeg pogleda na majku prirodu nego u Keukenhofu, vrtovima u Lisseu (oko 25km od Amsterdama) koje u proljeće prekriva do 7 miliona cvjetova. Povratak u centar grada dovest će vas u središte dešavanja koje je u Holandiji poznato kao “King’s Day” (27. april) kada se čitavo lokalno stanovništvo, kao i turisti oblače u nijanse narandžaste boje i pripremaju se za najluđi dan u godini – kraljev rođendan.

Ljubljana
Ako niste u mogućnosti ovog proljeća posjetiti amsterdamske kanale, ovog puta možete posjetiti ljubljanske! Glavni grad Slovenije u proljeće izgleda kao da je iz bajke. Duž rijeke Ljubljanice, koja teče gradskim središtem, smjestili su se brojni kafići i restorani koje ćete zasigurno sa zadovoljstvom pohoditi. Ovdje su i brojni gradski parkovi, a “s visoka” vas promatra ljubljanski dvorac. U svakom slučaju, ako tražite nešto što je dovoljno blizu, Ljubljana je odličan odabir za vikend putovanje.

Madrid
Proljeće uvijek udahne novi život u madridske parkove. Ustvari, ovo nije neobično s obzirom na to da temperature u martu dostižu 20 stepeni. To su savršeni uslovi za lutanje gradskim tapas barovima, muzejima, galerijama i trgovačkim ulicama.

Opatija
Ovaj šarmantni primorski grad bogate historije i kulture, oaza je mnogih prekrasnih lokacija, spomenika, šarolikih parkova i idiličnih vila koje čekaju na vas. Uživajte u otkrivanju prekrasne Opatije, njenih jedinstvenih crkvica, vila i skladno uređenih parkova. Upoznajte šarm nezaobilazne Ulice slavnih i omiljene uvale zvane Portić, slikajte se sa čuvenom Djevojkom s galebom i pijte jutarnju kafu za pogledom na Jadran.

Bon
Relacija Köln-Bonn je idealna tokom proljeća, zbog spektakularne sezone cvjetanja trešnjinog cvijeta u Bonnu. Svakog aprila uske ulice gradske četvrti Altstadt pretvaraju se u prekrasne tunele ružičastih latica.

Trebinje
Ovaj šarmantni grad ima sve što vam je potrebno za odmor. Iako nema izlazak na more, zbog blizine Jadranu u njemu vlada primorska klima te u vazduhu osjetite miris mora. Naročitu pažnju brojnih turista, osim gradskog jezgra izgrađenog u mediteranskom stilu, privlači i specifičan botanički i ugostiteljski kompleks od platana starih 16 vjekova.

Rim
Kažu da svi putevi vode u Rim, a proljeće je idealna prilika da se vaš put završi baš ovdje. Vječni grad je pravo ime za Rim zato što vam je potrebna vječnost da vidite sve što ovaj predivni glavni grad može ponuditi. Obujte udobnu obuću i krenite u obilazak Vječnog grada, a obavezno isprobajte najbolji tiramisu.