Tema u fokusu

Otoka Bambus d.o.o. otvara još dvije poslovnice u Sarajevu


Lider u oblasti nabavke i prodaje cvijeća i sadnog materijala u BiH, kompanija Otoka Bambus d.o.o. Sarajevo, koju odlikuje izuzetan kvalitet proizvoda i usluga, u 2020. godini očekuje značajan rast prihoda od 15 posto u odnosu na 2019. godinu.

„Ljepotu prirode unosimo u Vaš dom“ glavni je moto kompanije Otoka Bambus d.o.o. Sarajevo, osnovane 2010. godine kao porodična firma za veleprodaju i maloprodaju cvijeća, ukrasnih biljaka i sadnica voća, koja iz godine u godinu postiže sjajne poslovne rezultate.

Prema riječima Izmira Ljuce, direktora kompanije Otoka Babmus d.o.o. Sarajevo, odgovornost prema klijentima i postavljanje realnih ciljeva poslovanja su ključni faktori uspjeha njihove kompanije.

„Tokom 2019. godine ostvarili smo promet u visini od 2.100.000 KM, što je za 12 posto više nego u 2018. godini. U 2020. godini očekujemo još značajniji rast prihoda i to za 15 posto u odnosu na 2019. “, kaže Ljuca.

Četiri prodajna mjesta u Sarajevu

U kompaniji Otoka Bambus posjeduju četiri prodajna mjesta u Sarajevu, kao i četiri vozila kojim  zaposlenici ove kompanije vrše prodaju i distribuciju cvijeća.

„Naši najveći kupci su: Konzum d.d. Sarajevo,  JKP Park Sarajevo, Bingo d.o.o. Tuzla i FIS d.o.o. Vitez. Poslovna strategija naše kompanije jeste zadržati postojeće dobavljače i kupce. Trenutno smo u pregovorima sa još dva velika trgovačka lanca u BiH i nadamo se uspješnoj realizaciji ugovora i sa njima“,  istaknuo je Ljuca.

Inače, kompanija Otoka Bambus slovi za lidera u oblasti nabavke i prodaje cvijeća i sadnog materijala u BiH, a svojim klijentima sada nude i usluge projektovanja, izvođenja i održavanja hortikulturnog rješenja.

„Trenutno u kompaniji imamo 32 zaposlene osobe, koje odlikuje stručnost, predanost i odgovornost u svim vidovima poslovanja, počev od  kupovine, transporta, lagerovanja i prodaje cvijeća, do održavanja robe koja je podložna kaliranju“, naglasio je Ljuca.

Ukupna investicija 522.000 KM u 2019.

Kao svoj veliki uspjeh, u kompaniji Otoka Bambus ističu da su  uspjeli zaokružiti kompletan proces poslovanja, počev od nabavke materijala direktno od proizvodjača iz EU, preko sopstvenog transporta do hladnjača, te distribucije robe u klimatski kontrolisanom vozilima do njihovih kupaca.

„Sve ovo smo ostvarili zahavljujući tome što smo u 2019. godini pokrenuli vlastiti transport cvijeća kupovinom specijalnog vozila za transport  u vrijednosti cca. 370.000 KM,  kao i jednog  kombi vozila u vrijednosti 82.000 KM, također opremljenog za transport cvijeća, te proširenje hladnjače u kompaniji u iznosu od 70.000 KM“, istaknuo je Ljuca.

Kad su u pitanju planovi za 2020. i dalje, u kompaniji Otoka Bambus ističu da će vozni park proširiti sa još jednim specijalnim vozilom za transport cvijeća, te otvoriti još dvije poslovnice u velikim tržnim centrima, koji su trenutno u izgradnji u gradu Sarajevu.

„Zahvaljujući tome otvorićemo minimalno još šest radnih mjesta. Također, planiramo pokrenuti uz prodaju naše robe i stručno savjetovanje kupaca od strane inženjera šumarstva i pejzažne hortikulture“, rekao je Ljuca.

(Piše: Irena VASIĆ-DOBRIĆ)