Novosti

Ministar Mitrović u radnoj posjeti Željeznicama Republike Srpske


Ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegvoine Vojin Mitrović održao je danas u Doboju sastanak sa v. d. generalnog direktora Željeznica Republike Srpske Slavkom Gligorićem i članovima Uprave ovog preduzeća, na kojem su razgovarali o aktuelnim temama iz oblasti željezničkog saobraćaja.

Rukovodstvo Željeznica Republike Srpske upoznalo je tokom sastanka ministra Mitrovića sa radom i problemima sa kojima se susreće ovo preduzeće, a koje je moguće riješiti na nivou BiH, odnosno u Ministarstvu komunikacija i transporta BiH.

Na sastanku je razgovarano o željezničkoj infrastrukturi, dijelovima određenih željezničkih trasa koje u ovom trenutku nisu u funkciji, te na koji način riješiti ovo pitanje.

Ministar Mitrović posebno je istakao potrebu stavljanja u funkciju željezničke trase od Zvornika do Tuzle, koja je u ovom trenutku prioritet i predstavlja vezu između BiH i Republike Srpske sa Srbijom, kada je riječ o prevozu roba, ali i prevozu putnika.

U ovom kontekstu, ministar Mitrović pomenuo je i Unsku prugu, odnosno trasu od Bihaća prema Splitu, koja je, kako je naveo, presječena i zatvorena.

S tim u vezi, ministar Mitrović najavio je intenziviranje aktivnosti Vijeća ministara BiH i Ministarstva komunikacija i transporta BiH s ciljem rješavanja ovih pitanja.

Pored pitanja rekonstrukcije i elektrifikacije željezničke infrastrukture, na sastanku se razgovaralo i o najavi obračuna PDV-a na subvencije Vlade Republike Srpske za putnički saobraćaj u Željeznicama Republike Srpske, kao i o problemu carinjenja robe koja se putem Željeznica Republike Srpske vrši u dane vikenda.

Ministar Mitrović najavio je da će se, zajedno sa Upravom za indirektno oporezivanje, angažovati na rješavanju ovog problema.

Učesnici sastanka konstatovali su da je unapređenje željezničkog saobraćaja u cijeloj BiH zajednički interes, te izrazili zadovoljstvo rezultatima posjete ministra Mitrovića i dogovorima o podršci i budućoj saradnji.