Odobreno spajanje T-Mobile-a i Sprinta u SAD

Odobreno spajanje T-Mobile-a i Sprinta u SAD

Američke telekomunikacione kompanije, T-mobile i Sprint dobile su, nakon nekoliko godina zastoja, zeleno svjetlo za spajanje vrijedno 26 milijardi dolara.

Federalni sud u New Yorku je odobrio povezivanje dva giganta telekomunikacione industrije, što je odluka koja će dramatično promijeniti američko bežično tržište.

Sudija je odbio tužbe koje je podnijelo 13 američkih saveznih država kao i okrug Kolumbija, koji su nastojali da blokiraju spajanje i tako omogućio sporazum koji će stvoriti trećeg najvećeg tele-operatera u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) sa više od sto miliona korisnika.

Novim dogovorom će nastati tri podjednaka rivala u sektoru – novi T-mobile, Verizon i AT&T, prenosi B92.

Prema odluci suda, Sprint više nije mogao samostalno da funkcioniše kao snažan nacionalni konkurent s obzirom da je, uprkos četvrtoj poziciji na tržištu, ubrzano gubio korisnike i nije mogao da prati druge tele-operatere u 5G trci.

Bankrotiranjem Sprinta, koje je bilo očekivano, njegove usluge bi bile rasprodate svim trima kompanijama čime bi, smatra federalni sud, ojačala dominacija Verizona i AT&T-a.

Na ovaj način, kako su objasnili, Sprint-T-mobile će imati oko 30 odsto tržišta i biti dostojan rival.

Iz Sprinta i T-mobilea su poručili da će otvoriti 600 novih poslovnica i pet novih centara za korisničko iskustvo, čime će se stvoriti i novih 12 hiljada radnih mjesta i to uglavnom u manjim mjestima.

Nakon vesti o mega-spajanju, akcije Sprinta su skočile za nevjerovatnih 77 odsto, a T-Mobilea skoro 12 odsto.

Finalizacija sporazuma se očekuje početkom aprila.

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.