Ove namirnice ne smijete prati prije kuhanja

Ove namirnice ne smijete prati prije kuhanja

Iako zvuči paradoksalno, pranje nekih namirnica može biti uzrok širenja bakterija pa i trovanja, a prehrambeni stručnjaci objasnili su koja su pravila oko pranja hrane, odnosno koje namirnice nipošto ne bi trebalo prati prije kuhanja. Među takvim namirnicama su i:

Jaja
Postoji posebna supstanca koja se u industrijskoj proizvodnji i prodaji stavlja na jaja, a njena namjena je zaštita jaja od bakterija. Voda uništava tu zaštitu, pa se jaja ne bi trebalo prati već normalno kuhati i potom oguliti.

Piletina
Pranjem sirove peradi zbog prskanja vode kapljično se širi bakterija kampilobakter (Campylobacter), navodi Food Standards agencija iz Velike Britanije. Ustanovili su da dvije petine ljudi sirovu piletinu prije pripreme opere. Ali, upozoravaju, kapljice vode koje se odbijaju odgovorne su za prijenos navedene bakterije na kožu, radne površine, odjeću i kuhinjsku opremu.

Zabranu pranja sirove peradi, navode u FSA, treba shvatiti ozbiljno jer kampilobakter može rezultirati opasnim bolestima, pa čak i smrću. Ono što možete učiniti jest pobrinuti se da je piletina koju pripremate dobro pečena ili kuhana te da nakon tretiranja mesa dobro operete ruke.

Ostalo meso
Zabrana pranja ne odnosi se samo na perad, već i ostalo meso poput govedine, janjetine…, jer i kod njega dolazi do širenja bakterija po kuhinji prilikom pranja. Bakterija se na mesu jednostavno rješava – visokom temperaturom, bilo da ga kuhate ili pečete. Dobro bi bilo prije kuhanja višak mesnog soka s površine obrisati papirnatim ručnicima, a nakon rukovanja s mesom, obavezno operite ruke toplom vodom i sapunom.

Tjestenina
Kulinarski šefovi pranje tjestenine vide najvećim grijehom koji možete počiniti, jer voda uklanja škrob koji pomaže bolje apsorbirati umak koji ćete poslužiti s njom. Tako se tjestenina ne bi trebala prati ni nakon kuhanja, a jedine su iznimke tjestenina koju ste skuhali za salatu ili wok koji ćete dorađivati u tavi.

Gljive
Ovu namirnicu, zbog svoje spužvaste strukture s iznimnom moći upijanja, nikad ne treba prati ili namakati u vodi. Ako vam se čine prljave, naprosto ih ogulite s nožićem ili ih pak obrišite papirnatim ručnicima. Gljive treba guliti samo ako je došlo do promjene boje, a bez obzira na boju, treba odrezati donji dio stručka gljive.

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.