Novosti

Aviokompanije zbog koronavirusa gube pet milijardi dolara


Produžetak obustave letova za Kinu zbog epidemije koronavirusa može da sreže prihode globalnih avioprevoznika do pet milijardi USD u prvom tromjesečju.

Najmanje 70 aviokompanija otkazalo je sve međunarodne letove za Kinu i iz nje, a još 50 drugih je smanjilo operacije u toj zemlji, jer se epidemija i dalje širi, navodi Međunarodna organizacija za civilno vazduhoplovstvo (ICAO) u nedavnom izvještaju, prenosi Tanjug.

Tako su, umjesto planiranog povećanja putničkih kapaciteta, kompanije zabilježile ogroman pad prometa putnika, koji se kreće od 16,4 do 19,6 miliona putnika u odnosu na njihove ranije projekcije.

Te cifre odgovaraju potencijalnom smanjenju bruto operativnih prihoda avio-kompanije širom svijeta u iznosu od četiri do pet milijardi USD.

Koronavirus bi mogao da nanese avioindustriji još veće štete nego teški akutni respiratorni sindrom (SARS), koji je avio prevoznike koštao sedam milijardi USD u periodu 2002. do 2003. godine, zbog velikog otkazanih letova.

Samo Japan može da izgubi 1,29 milijardi USD prihoda od turizma zbog smanjenja broja kineskih putnika u avio-saobraćaju, predviđa ICAO.

Veliku štetu će pretrpjeti i Tajland, koji će vjerovatno izgubiti 1,15 milijardi USD.

Vijetnamski nacionalni avioprevoznik Vietnam Airlines saopćio je u četvrtak da gubi do 10,8 miliona USD sedmično, a ranije ove sedmice, kompanija El Al Izrael Airlines je objavila da očekuje pad prihoda od 30 miliona USD u prvom kvartalu i da se nada da će gubitke djelimično nadoknaditi smanjenjem operativnih troškova.

S druge strane, ruska Vlada je saopćila da je teško izračunati sve gubitke koje do sada imaju domaće avio-kompanije.

Zamjenik ruskog ministra za saobraćaj Aleksandar Jurčik rekao je da domaći avio-prevoznici mogu da dobiju odštetu u ukupnom iznosu od 25,2 miliona USD, ali da razgovori o tom pitanju još traju.