Novosti

Centralna banka Kine vrši dezinfekciju novca u opticaju


Kineske vlasti preduzimaju opsežne mjere u okviru borbe protiv nove vrste koronavirusa, a jedna od njih je i dezinfekcija novčanica.

Prema pisanju kineskih medija, Centralna banka Kine je saopćila da su počeli da dezinfikuju novčanice koje su u prethodnom periodu bile u opticaju, prenosi B92.

Dezinfekcija novčanica se obavlja ultraljubičastim zracima i visokom temperaturom, a plan je da korištene novčanice ostanu u kasama od sedam do 14 dana.

Navodi se da banke klijentima mogu, u slučaju potrebe, davati samo novi i nekorišteni novac, dok će novčanice koje su “stavljene u karantin” biti ponovo puštene u opticaj nakon isteka perioda posmatranja.

Nacionalna zdravstvena komisija Kine (NHC) u nedjelju je saopćila da su u protekla 24 sata preminule 142 zaražene osobe, čime se broj umrlih od zaraze opasnim virusom u toj zemlji povećao na 1,67 hiljada.

Dosad je potvrđena zaraza virusom kod ukupno 68,5 hiljada pacijenata, a samo u protekla 24 sata potvrđeno je preko dvije hiljade slučajeva bolesti koja je službeno nazvana COVID-19.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio i brzo proširio u kineskom gradu Vuhanu, a slučajevi zaraze potvrđeni su u više od 20 zemalja širom svijeta.