Novosti

Beč: Srednjoškolci uče kako odgovorno trošiti novac


Internet kupovina, beskontaktno plaćanje, plaćanje na rate su veoma često razlog zašto mladi ljudi upadaju u dugove čim počnu raditi. Zbog toga ih Grad Beč još u školskim klupama želi pripremiti da odgovorno troše svoj zarađeni novac.

Riječ je o pilot projektu koji će učenicima srednjih strukovnih i tehničkih škola pružiti osnovna znanja o finansijama i upravljanju bankovnim računima, ali ih i naučiti kritičkom pristupu reklamnim obećanjima i planiranju većih kupovina.

Planirano je pet modula, svaki sa dvije nastavne jedinice, gdje postoji osnovni program za polaznike i prve razrede strukovnih i tehničkih škola, te profesionalni program za drugi i treći razred strukovnih i tehničkih škola.

Na kraju nastave, učenicima se dodjeljuju i certifikati za okončane module.

“Što prije mladi razviju osjećaj za ispravnu upotrebu novca, to će im kasnije lakše biti koristiti vlastita finansijska sredstva. S prvim vlastitim računom i zarađenim novcem ne samo da se otvaraju mnoge nove mogućnosti, već se i riskira život van vlastitih finansijskih mogućnosti. Ovom nastavom učenici će biti spreman za finansijski neovisan život”, naglasio je Peter Hacker, član gradske vlade za socijalna pitanja.