Novosti

Španija uvodi digitalni porez


Španija namjerava da uvede novi porez koji će plaćati uglavnom velike digitalne kompanije poput Google-a, Amazona i Facebooka, izjavila je ministrica finansija Maria Hesus Montero.

Ljevičarska vlada u Madridu usaglasila je stavove oko uvođenja poreza koji bi mogao da generiše približno milijardu eura prihoda godišnje.

Porez će po stopi od tri odsto plaćati digitalne kompanije koje na globalnom nivou ostvaruju godišnje prihode od 750 miliona eura naviše, odnosno tri miliona eura i više u Španiji.

Španska Vlada je na sjednici usvojila odluku i o uvođenju poreza na finansijske transakcije koji bi državnoj kasi godišnje trebalo da donese 850 miliona eura.

Parlament bi trebalo da usvoji prijedlog zakona u narednim sedmicama, a stupanje zakona na snagu očekuje se najkasnije u drugom kvartalu godine.

Španiji je hitno potrebno dodatnih 1,8 milijardi eura budžetskih prihoda koji su već zacrtani u budžetu za ovu godinu. Evropska komisija je već upozorila Madrid da ne povećava potrošnju na socijalnu pomoć, ako joj budžetski prihodi to ne dopuštaju.