Lifestyle

Ovo je najbolja zemlja na svijetu za odgajanje djece


Bilo da planirate da se skrasite i zasnujete porodicu ili već imate djecu, ne bi bilo loše da bacite pogled na Norvešku, državu koja nudi najbolje okruženje za odgajanje novih generacija, pokazalo je najnovije istraživanje u kojem je učestvovalo 180 zemalja.

Skandinavska država rangirana je ispred Južne Koreje, Holandije, Francuske i Irske prema nizu različitih kriterijima koje se odnose na dobrobit djece, navodi se u izvještaju koji je objavio medicinski časopis Lancet.

Oni su obuhvatali područja kao što su zdravstvo, obrazovanje i ishrana. Pokazalo se da vodeće države, koje se također svrstavaju u neke od najbogatijih zemalja na svijetu, imaju superiorne sisteme za dječji razvoj, kao što su škole, bolnice i politike zaštite životne sredine.

Najgore na listi rangirane su Somalija, Čad i Centralnoafrička Republika. Međutim, Svjetska zdravstvena organizacija, koja je među 40 dječjih i zdravstvenih organizacija bila koautor izvještaja, navodi da nijedna zemlja ne čini dovoljno da podrži narednu generaciju.

U izvještaju su rangirane i zemlje po njihovom nivou prekomjerne emisije ugljen-dioksida, tačnije njihovih projektovanih nivoa do 2030. godine. Utvrđeno je da su mnoge vodeće zemlje u okviru indeksa procvata djece znatno zaostale u mjerama održivosti.

Po tome je Norveška zauzela 156. mjesto, a Amerika 173. mjesto.

„Od klimatske krize do gojaznosti i štetnog komercijalnog marketinga, djeca širom svijeta moraju da se suoče sa prijetnjama koje su bile nezamislive prije samo nekoliko generacija“, dodala je Henrietta Fore, izvršna direktorica UNICEF-a.