Novosti

Coca-Colina podrška mladima 2020: Otvorene prijave za novu sezonu


Coca-Colina podrška mladima u BiH, program osnaživanja mladih koji realizuje Coca-Cola HBC B-H Sarajevo, otvara prijave za četvrtu seriju besplatnih radionica za mlade koje će se održati širom Bosne i Hercegovine.

Planirano je da se u program uključe mladi iz najmanje 15 bosanskohercegovačkih gradova, a prva ovogodišnja dvodnevna radionica bit će održana u Mostaru, 11. – 12.3.2020.

Program i ove godine pruža priliku mladim ljudima da steknu kvalitetne i tržištu prilagođene kompetencije.

Coca-Colina podrška mladima će, osim dosadašnjih modula dvodnevnih radionica kojima su pokrivene teme ličnog i poslovnog razvoja, od ove godine pružiti priliku da uče o lateralnom razmišljanju i preduzetništvu kroz nove module.

Zahvaljujući evaluaciji učesnika iz prethodnih godina, Coca-Colinoj podršci mladima, na radionicama novog modula pridružit će se i dva nova predavača koji će mlade kroz interaktivne radionice uvesti u svijet preduzetništva i kreativnog razmišljanja.

Radionice ličnih i poslovnih vještina bit će dostupne mladima u gradovima u koje Coca-Colina podrška mladima dolazi
po prvi put, a nove module će moći pohađati mladi iz gradova u kojima je Coca-Colina podrška mladima u prethodne tri godine već organizirala edukativne radionice.

“Naš strateški pristup ulaganju u zajednicu i poboljšanju kvaliteta života onih koji u njoj žive, bio je motiv da prije tri godine pokrenemo Coca-Colinu podršku mladima, s ciljem da pomognemo mladima u usvajanju znanja koja ne obično ne dobijaju kroz tradicionalni obrazovni sistem. Program je kombinacija izvrsnih predavača, praktičnih vježbi i interaktivnih radionica potpomogunutih dragocjenim iskustvima Coca-Colinih uposlenika koji su mentori polaznicima programa. Zahvaljujući izvanrednom interesu mladih u prethodne tri godine, i povratnim informacijama koje smo od njih dobili, ove godine
uvodimo još jedan modul, koji je potencijalno zanimljiv svima koji su već ranije sudjelovali na našim radionicama. Ovo je prilika za sve mlade koji se prvi put susreću sa programom Coca-Colina podrška mladima da besplatno steknu značajne lične i poslovne vještine, ali i onima koji žele razviti poduzetničke i kreativne vještine, te sebi olakšati pronalazak odgovarajućeg zaposlenja ili osmišljavanja svog biznisa”, istaknula je Tihana Tea Mušica, voditeljica programa Coca-Colina podrška mladima za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju.

Prijave za besplatne dvodnevne radionice oba modula su otvorene, a prijavni obrazac može se popuniti na linkovima http://bit.ly/2TiGnDa ili na http://bit.ly/32pPR5I.

Program je započeo 2017. godine kada je radionice pohađalo 200 mladih iz Sarajeva i Banjaluke.

Kako je zanimanje za Coca-Colinu podršku mladima raslo, tako se program geografski proširio na više gradova u 2018. godini obuhvativši skoro 700 učesnika iz deset gradova širom Bosne i Hercegovine.

Program je tokom 2019. pohađalo 1.400 učesnika.

Preliminarni raspored radionica obuhvata Mostar, Sarajevo, Čapljinu, Banjaluku, Foču, Doboj, Jajce i Zenicu, a planirano je da se program realizuje još u Bugojnu, Sanskom Mostu, Bihaću, Trebinju, Bijeljini, Tuzli, Brčkom, Zvorniku i Gradačcu.

Datumi i lokacije za prvi dio godine: 11.-12.03. – Mostar, 07.-08.04. – Sarajevo, 21.-22.04. – Čapljina, 12.-13.05. – Banja Luka,  19.-20.05. – Foča, 28.-29.05. – Doboj, 02.-03.06. -Jajce i 09.-10.06. – Zenica.

Više informacija o projektu, datumima i lokacijama održavanja radionica nalazi se na web- stranici https://ba.coca-colahellenic.com/ba/odrzivo-poslovanje/coca-colina-podr%c5%a1ka-mladima/informacije-o-projektu/.

Coca-Colina podrška mladima okupila je tokom tri godine više od 50 partnera, vladinih i nevladinih organizacije, te poslovnih subjekata, a u ovoj su godini program podržali:Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Vlade Republike Srpske, Univerziteta Sarajevo, Federalnog zavoda za zapošljavanje, Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Grada Bihaća, Grada Banjaluke, Grada Bijeljine, Grada Prijedora, Grada Doboja, Općine Čapljina, Erasmo centra, Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, Studentskog preduzetničkog inkubatora Pale, Muzeja 1. zasjedanaja ZAVNOBiH-a Bihać, Kulturnog centra Bihać, AISEC-a, Munje i Hoću.ba platforme, INTERA Technology Parka Mostar, Zaklade za inovacijski i tehnološki razvitak, CodeHub Mostar, CodeHUB Tuzla, BIT – Business Innovation and Technology PARKa, Kluba studenata Fakulteta političkih nauka Banja Luka, BoHeMSA – Udruženja studenata medicine u Bosni i Hercegovini, Udruženja ALDI iz Goražda, Udruženja Medica iz Zenice, portala Mondo BiH, Dnevnog avaza, portala tuzlanski.ba, palelive.com, bijeljina.org – Bijeljina danas, Kameleon, Studentsko vijeće Tehnološkog fakulteta Tuzla, NVO Šesto čulo Doboj i agencije PRIME Communications.