Tema u fokusu

Anton Paar ShapeTec BA d.o.o. Brod – Kompanija s austrijskim korijenima niže izvrsne poslovne uspjehe


Anton Paar ShapeTec BA d.o.o. (APST-BA) je uslužna kompanija s austrijskim korijenima, a s poslovnicom u Brodu, koja nudi razne proizvodne tehnologije. U Bosni i Hercegovini se proizvodnja ove kompanije odvija od 2012. godine i dijeli se na više segmenata.

Kod metalne obrade, tokarenjem i glodanjem proizvode sitne, visoko precizne dijelove, te savijanjem, zavarivanjem, pjeskarenjem i poliranjem limova proizvode konstrukcije u obliku raznih kućišta. Taj dio proizvodnje većinski je namijenjen za autoindustriju, avioindustriju i industriju vozova. Drugi dio proizvodnje obuhvata proizvodnju PUR (poliuretan) termalnih izolacija. Ti proizvodi pretežno se koriste u mjernim instrumentima Anton Paar-a.

„Posljednji segment naše proizvodnje je montaža, ovdje radimo lemljenje i sklapanje elektroničkih i mehaničkih sklopova koji se pretežno koriste u granama medicine ili ulaze u sistem mjernih instrumenata koje proizvodi naše matično preduzeće. Narudžbe za usluge APST-BA dolaze iz Austrije, tačnije 95% proizvoda izvozimo prema našoj matičnoj firmi. Samo 5% proizvoda ide na bh. tržište iako je naša želja da se taj omjer promijeni, te da nađemo dobre poslovne partnere i ovdje“, kaže Ivan Berić, generalni direktor APST-BA.

Kompanija je 2012. godine započela sa svega pet zaposlenika u objektu koji su uzeli pod najam. U 2018. godini sagradili su vlastiti savremeniji objekat, koji je ovoj firmi omogućio daljnji rast, te pred kraj 2018. godine broj zaposlenika iznosio je 47.

„Prošlu godinu završili smo sa 58 zaposlenika. Od početka do danas poslovanje se znatno promijenilo, broj zaposlenih iziskivao je mnogo bolje definicije procesa, mnogo detaljniji način planiranja proizvodnje, što se na rezultatima i pokazalo. Prelaskom u novoizgrađeni objekat dobili smo veće radne površine i mogućnost transfera novih proizvoda, a na jedan od njih smo posebno ponosni i nosi naziv ‘PIEPS’. To su uređaji koji lociraju izgubljene pod snježnim lavinama, te smo u  2018. proizveli 20.000 takvih uređaja,  a u 2019. je taj broj dostigao iznos od 69.000. Treba istaknuti još da je ovo proizvod koji nosi etiketu BiH porijekla, te da iz proizvodnje ide direkt na police mnogih svjetskih izloga“, kaže Berić.

U kompaniji Anton Paar ShapeTec BA d.o.o. trude se paralelno ulagati u zaposlene i opremu, a najčešće su u potraži za stručnjacima tehničke spreme, a to su zavarivači i CNC programeri/operateri.

„Prilikom kupovine novih strojeva zaposleni dobivaju obuku u matičnom preduzeću u trajanju od tri do šest mjeseci, zavisno od nivoa znanja istih. Uvijek se trudimo nuditi bolje radne uslove, bolju radnu atmosferu, te razne pogodnosti. Bilo to subvencioniranje daljnjeg školovanja ili obuka, čak i ako nisu vezane za posao koji zaposlenik radi, do regresa na platu dva puta godišnje.“

Da bi kompanije bila uspješna, mora imati svoju vodilju kroz svoje poslovanje, a u  APST-BA je to naglasak na inovacijama, efikasnosti i kvaliteti proizvoda.

„Kontinuirana optimizacija i unaprjeđenje ove tri stavke vodilja je kako bi bili što uspješniji. Naravno kako bi se ovi ciljevi ostvarili potrebno je imati kvalitetne ljude, jer bez njih ničega ne bi bilo. Stoga  našim zaposlenicima nudimo jako dobre uslove za rad, te promoviramo što veće razvijanje timskog duha.“

Prošla godina je za Anton Paar ShapeTec BA d.o.o. bila jako uspješna, a do kraja ove godine sebi su postavili jasne ciljeve koji će ih dovesti do još boljih rezultata.

„U prošloj godini ne samo da smo realizirali sve poslovne planove, već smo iste i nadmašili. Cilj nam je da se i dalje kontinuirano razvijamo te iz godine u godinu nadmašujemo vlastita očekivanja. U ovoj godini planiramo se fokusirati na razvoj digitalizacije. Postojeći procesi postaju sve kompleksniji za pratiti pogotovo s količinom posla kojeg imamo, stoga ulaganje u digitalizaciju stavljamo u prvi plan. Također, planiramo i povećanje kapaciteta na CNC glodanju i savijanju limova ulaganjem u nove strojeve“, zaključio je Berić na kraju razgovora.

Piše: Samila IVKOVIĆ