Novosti

Bevanda razgovarao s Nederom i Ebibijem o saradnji i ekonomskom napretku


Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda razgovarao je u odvojenim posjetama sa rezidentnom predstavnicom Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u BiH Stelianom Neder i ambasadorom Sjeverne Makedonije Ekremom Ebibijem, o stvaranju boljih uvjeta za saradnju i ekonomski napredak.

Ministar Bevanda sa sagovornicima je razgovarao o aktivnostima u Ministarstvu finansija i trezora BiH koje se odvijaju bez obzira na aktualne političke prilike u BiH.

U razgovoru o budućoj saradnji s UNDP-om predstavljena je nova incijativa UN-a o finansiranju i implementaciji Ciljeva održivog razvoja koji se odnosi na sve zemlje i načine aplikacije za projekte koji bi mogli biti finansirani iz tih fondova.

Ministar Bevanda istaknuo je značaj projekata UNDP-a koje su implentitrani u BiH te podsjetio da je bio kopredsjedavajući Zajedničkog upravnog odbora BiH i UN-a uz očekivanje da će ovo tijelo ubuduće imati konkretnije rezultate rada.

Tokom sastanka sa ambasadorom Sjeverne Makedonije ministar Bevanda je naglasio dugogodišnju dobru saradnju dvije prijateljske zemlje.

Na sastanku je istaknuto da nema otvorenih pitanja između dvije zemlje, te da je zajednički cilj članstvo u Evropskoj uniji gdje je Sjeverna Makedonija napravila iskorak u odnosu na BiH.

Sagovornici su se saglasili da BiH i Sjeverna Makedonija imaju šansu na evropskom tržištu ukoliko zajedno nastupe u određenim oblastima, a dobar primjer bilo je zajedničko sudjelovanje na sajmovima privrede zbog čega ekonomsku saradnju treba postaviti kao glavni prioritet.