Novosti

FIPA dodijelila priznanja najboljim stranim investitorima u BiH


Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) dodijelila je priznanja za deset kompanija iz različitih proizvodnih sektora u okviru tradicionalne manifestacije “Izbor najznačajnijeg stranog investitora za 2019. godinu”, koja je održana danas u Sarajevu.

Kompanije su dobile priznanja za ulaganja u prošloj godini, s ukupno investiranih 470,5 miliona KM i zapošljavanje 5.560 radnika.

Priznanja za ulaganja u BiH u 2019. godini dobile su kompanije – Ella Textile d.o.o /Calzedonia Group – Gradiška, HIK-SM d.o.o Sanski Most, dm drogerie markt d.o.o Sarajevo, Bosmal Arjaan by Rotana – Sarajevo, Eastern Mining d.o.o Sarajevo/An Adriatic Metals, Delta Real Estate – Banja Luka, PASS d.o.o – Bijeljina, PMP Jelšingrad a.d. – Gradiška, Elsta Mosdorfer Bosnia – Živinice i Sinkro d.o.o – Sarajevo.

Kako je kazao direktor FIPA-e Gordan Milinić, na ovaj način se želi odati priznanje stranim investitorima, te im se zahvaliti na njihovom doprinosu ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine, zapošljavanju bh. građana, te rastu svih ostalih ekonomskih indikatora po osnovu ovih ulaganja.

“Od nekoliko stotina investitora mi smo odabrali najuspješnije, koji su investirali od pet do 50 miliona KM. Priznanja se odnose na prošlu godinu, koja je najuspješnija u historiji BiH kada su u pitanju strane investicije”, kazao je Milinić.

Ističe da su za prvih devet mjeseci investicije prema rezultatima Centralne banke BiH iznosile 861 milion KM, a Centralna banka tek treba da završi sabiranje zadnjeg kvartala – oktobar, novembar i decembar, tako da se gotovo sa sigurnošću može kazati da su strane investicije u prošloj godini prešle milijardu KM.

Nakon ekonomske krize od 2008. godine BiH je imala oscilacije i probleme s investicijama, međutim od 2017. godine trend ulaganja u BiH je u rastu, a Milinić očekuje da će se trend rasta stranih investicija održati i u narednim godinama.

“U 2017. godini smo ostvarili oko 800 miliona KM investicija, takav rezultat smo ponovili i godinu kasnije, da bi u 2019. prešli milijardu KM. Imamo dobrih najava za budućnost, nadam se da nas neće omesti politički problemi. Mi investitorima moramo stalno objašnjavati da većih problema neće biti i da mogu normalno da rade i profitiraju u BiH. Mi smo tu za njih i omogućit ćemo im sve za neometan rad u BiH”, zaključio je direktor FIPA-e.