Kako da posao pronađe tebe?

Kako da posao pronađe tebe?

Nikoga od nas ne čeka sigurno radno mjesto, a više niti nema nikakve garancije da ćemo na njemu ostati do penzije. Na neki način prepušteni smo sami sebi i nemilosrdnom tržištu rada. Naravno, nešto je drugačija situacija ukoliko imamo vezu ili poznanstvo koje nam naprimjer može osigurati radno mjesto u javnom sektoru. No, predlažemo da stvar uzmete u svoje ruke!

Lični brend i društvene mreže
Sve vaše reference i projekti na kojima ste učestvovali ne vrijede previše ako malo ko o njima zna. Veoma je važno da kroz prisutnost na društvenim mrežama dijelite svoja iskustva i postignuća. Porazna je činjenica da većina studenata nema otvoren LinkedIn niti je svjesna njegove važnosti. O pisanju bloga da i ne govorimo. Osim prisutnosti bitan je i način prezentiranja na društvenim mrežama. Većina velikih kompanija koje imaju odjele za ljudske resurse prilikom selekcije pregledavaju profile potencijalnih kandidata. Neki od razloga uključuju procjenu ličnosti kandidata i da li se isti uklapa u organizacijsku kulturu, provjeru podataka navedenih u biografiji, ali i način prezentiranja osobe na istima.

Koliko poznaješ pravih ljudi toliko vrijediš?
Sigurno znate onu poslovicu, koliko poznaješ stranih jezika toliko vrijediš. Da li to možemo primjeniti na networking u poslu? Ne treba ići toliko daleko, ali networking je izrazito bitan, a u današnjim uvjetima poslovanja bit će samo još važniji. Većina nas počne ulagati u isti tek kad traži posao ili treba uslugu. Na svojoj vidljivosti bi trebalo puno prije početi raditi, pa kad nam isto zatreba, već imamo izgrađene odnose i dio smo neke zajednice.

Znamo li tražiti posao?
Prema istraživanjima tržišta rada većina kompanija zaposlenike ne traži putem konkursa što većinom mislimo. Zapravo, često im je to posljednja metoda prilikom selekcije kandidata. Često prethodi interna selekcija (odabir kandidata među postojećim zaposlenicima) i traženje preporuka za kvalitetne kandidate od strane postojećih zaposlenika, profesora… Ta činjenica ide u prilog tezi da je veoma važno aktivno tražiti posao te još jednom potvrđuje važnost networkinga u svrhu pronalaska posla.

Isplati li se volontirati?
Da, da, da. I da… U smislu da će ti dati neprocjenjiva iskustva i kontakte koji će uvelike pomoći u daljnjoj karijeri. Nakon završetka studija čeka nas velika konkurencija na tržištu rada. Ukoliko ne možemo naći posao i steći radno iskustvo svakako je preporučljivo da volontiramo, pri čemu je najpoželjnije ono u struci. Poslodavcima je presudno koliko osoba ima radnog iskustva prilikom zapošljavanja kandidata. Za to ima više razloga, između ostaloga da uvođenje osobe u posao bez iskustva zahtijeva relativno puno vremena i resursa.

Kada onda počinjemo upravljati karijerom?
Upravljati karijerom počinjemo već na njegovom početku. Odabirom fakulteta, smjera, volontiranjem za vrijeme studija, odlaskom na različita usavršavanja, stručnom praksom, učenjem stranih jezika…Sve to uvelike utječe kako će naša karijera izgledati u budućnosti.

Današnje vrijeme zahtijeva da radno iskustvo steknemo već za vrijeme studija. Stjecanjem diplome ne staje naše učenje pa tek tada predstoji dodatno usavršavanje. U traženju posla veliku ulogu igra postojanje radnog iskustva te koliko nam je razvijena mreža kontakata. Čineći sve navedeno doprinijet ćemo da nakon studija i tokom karijere posao pronađe nas same.

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.