Novosti

Kineski mobilni gigant gradi prvu fabriku u Evropi


Huawei će uložiti 200 miliona eura u prvu fazu gradnje postrojenja za proizvodnju baznih stanica, što će značiti otvaranje 500 novih radnih mjesta.

Prema riječima predsjednika te kompanije Lianga Hua Huawei će u Francuskoj izgraditi svoj prvi proizvodni pogon u Evropi.

“Fabrika će snabdijevati cijelo evropsko tržište, ne samo Francusku”, rekao je Liang.

Očekuje se da će tehnologija mobilnih mreža nove generacije 5G stvoriti uslove za znatno brži prenos podataka i za eksponencijalno umnožavanje veza među milijardama uređaja, od pametnih frižidera do autonomnih vozila.

Trenutno nije poznato je li je ovakva odluka dobila zeleno svjetlo francuskog predsjednika Emanuela Makrona koji želi u Francusku da dovede što više stranih investitora, ali je također u više navrata upozoravao i na kinesko infiltriranje u privredu Evropske unije.

Liang pak ističe da je Huawei francuskoj vladi predstavio plan o gradnji fabrike.

“Ne pokušavamo da ih šarmiramo”, rekao je.

Iz kabineta Makrona nije bilo neposredne reakcije.

Amerika je više puta upozorila svoje evropske saveznike da ne dozvole Kini ulazak u 5G infrastrukturu kontinenta. Evropski lideri su podijeljeni oko toga kako da se postave prema Huawei-u.

Francuska je tek počela da razvija 5G mrežu, ali vodeći mobilni operater u državi “Orange” je već odabrao Nokiju i Erikson, rivale Huawei-a.