Lifestyle

Kuglof sa suhim voćem


Recept za kuglof sa suhim voćem je sličan receptu za komisbrot ili božićni kolač sa suhim voćem.

Potrebni sastojci:
250 g margarina
250 g šećera
4 jajeta
1 velika šolja miješanog suhog, kandiranog i orašastog voća
300 g brašna
50 g gustina
1 prašak za pecivo
1 čašica ruma
na vrh noža soli
narendana kora limuna i narandže

Savjet: Mjera za suho voće je velika šolja za čaj 2.5 do 3 dcl mada ne možete da pogriješite i ako stavite pola šolje više. Koristite ono voće koje najviše volite. Isjeckane suhe kajsije, suho grožđe, suhe šljive, brusnice, kandirano južno voće i isjeckane orahe. Kombinacija je proizvoljna i prilagodljiva ukusu. Umjesto margarina možete koristi puter ili mješavinu ta dva. Od margarina tijesto bude kompaktnije, a od putera tijesto bude prhkije.

Priprema:

Suho voće sitno isjeckajte i prelijte rumom. Ostavite da se natapa. Ovaj korak možete uraditi i dan ranije i ostaviti preko noći. Ako nemate vremena, ostavite voće da odstoji dok pripremite ostale sastojke. Uključite rernu da se grije na 180°C. Pjenasto umutite omekšali margarin sa šećerom, a zatim dodajte jedno po jedno jaje. U voće koje se namakalo dodajte 50 g brašna. U ostatak brašna (250 g) dodajte gustin, prašak za pecivo, so i promiješajte. Ovu mješavinu postepeno dodajte u umućena jaja, šećer i margarin. Kada se to dobro izmiješa, dodajte mješavinu suhog voća, promiješajte još jednom i izručite u namašćen i brašnom posut kalup za kuglof.

Kalup sa tijestom stavite u zagrijanu rernu, smanjite temperaturu na 170°C i pecite oko 70-75 minuta (malo više od sata) na istoj temperaturi. Svaki šporet, odnosno rerna drugačije radi, što znači da temperaturu rerne namjestite prema svom iskustvu kako bi se ovaj kolač pekao tih 70 minuta. Kuglof treba da se peče dugo, jer ovo je kolač koji treba da bude suh i čvrst u sredini, ali da ne pregori spolja. Zbog toga je ovaj kolač bolji kada malo odstoji. Korica treba da bude zlatno žuta. Za još bolji ukus možete ga preliti čokoladom i narendanom korom narandže.