Novosti

Izuzetni rezultati – siguran i stabilan rast poslovanja Union banke


Union banka d.d. Sarajevo, kao jedina komercijalna banka u većinskom državnom vlasništvu, u kontinuitetu uspješno posluje i ostvaruje značajan rast u svim bitnim segmentima poslovanja.

„2019. godinu Union banka je završila sa ukupnom aktivom od preko 800 miliona KM, ostvarila rast kreditnog portfolija od 30 posto i kamatonosne aktive od 50 posto, što su višestruko veći pokazatelji od prosjeka bankarskog tržišta i čine Union banku jednom od najbrže rastućih banaka u BiH. Izuzetan kvalitet plasmana i visok koeficijent adekvatnosti kapitala ukazuju na sigurno i stabilno poslovanje. U posljednjoj deceniji aktiva Banke se povećala za preko 600 miliona KM odnosno za 379 posto, portfolio plasmana uvećan je za 604 posto, a depoziti su ostvarili rast od 516 posto. Izgrađena je savremena bankarska infrastruktura i modernizirana poslovna mreža, tako da 65. godišnjicu poslovanja dočekujemo kao najveća banka u domaćem vlasništvu. Ovo su izuzetni rezultati poslovanja jer ne tako davno, Banka je zaostajala u tržišnoj utakmici i bila na začelju bankarskog sektora”, kazao je predsjednik Uprave Union banke Vedran Hadžiahmetović.

Dodao je da je ostvarivanje dobiti isključivo u funkciji nastavka razvoja Banke i mogućnosti pružanja što povoljnijih uslova kreditiranja i dostupnosti bankarskih usluga, putem kojih doprinose razvoju domaće privrede i stvaranju boljih uslova života za građane.

“Podrška većinskog vlasnika Federalnog ministarstva financija, odnosno Vlade FBiH nastavljena je i u 2019. godini, a posebno ističemo kreditnu liniju – stambeni krediti za mlade – koja je po drugi put uspješno realizirana.U 2020. godini nastavljamo sa ovom kreditnom linijom uz nove, do sada neviđene pogodnosti u bankarskoj ponudi, a sve u cilju zadržavanja mladih u našoj zemlji. S druge strane, Banka obavljajući zahtjevne poslove trezorske i transakcijske banke Vlade Federacije BiH, omogućava značajne uštede u budžetu Federacije BiH. Koristimo priliku da se zahvalimo klijentima na ukazanom povjerenju, te radnicima Banke na zalaganju bez kojih ostvarenje ovih rezultata ne bi bilo moguće“, izjavio je Hadžiahmetović.