Postoji li osoba koja ne voli peksimete ili uštipke? Ovi ukusni zalogaji izvrsni su u svojoj slanoj ili slatkoj varijanti, mogu se kombinirati s kajmakom, suhim mesom, sirom ili nekim slatkim namazima. A mogu se jesti i sami, bez ičega.
Recept za brze uštipke/peksimete
1/2 kg brašna u koje umiješate 1 prašak za pecivo
kašičica soli (ili manje ukoliko idete na slatku varijantu)
2 jajeta
2 dl jogurta ili kiselog vrhnja
malo ulja u tijesto
ulje za prženje
Priprema:
Umutiti tijesto od svih sastojaka. Najbolje je prosijati brašno i prašak za pecivo zajedno. Kad zamutite tijesto, stavite ga par minuta u frižider – lakše ćete ga razvaljati.
Staviti malo brašna na radnu površinu, razvaljati tijesto i izrezati na pravougaonike ili rombove. Pržiti u dubljem vrućem ulju do zlatnožute boje.