Novosti

Ovo su najsigurnije aviokompanije na svijetu


Mnogi faktori, kao što su stanje i starost aviona, način treniranja pilota i broj nesreća, uzeti su u obzir pri sastavljanju liste 20 najboljih avioprijevoznika.

Sigurnost aviokompanije postala je jako važna stvar za svjetske putnike posebno nakon nekoliko padova aviona prilikom kojih je poginuo veliki broj ljudi. Sada je napravljena lista najsigurnijih avioprijevoznika u 2020. godini, koja bi vam mogla pomoći da, ako se odlučite za neku od njih, pri sljedećem letu budete opušteniji, piše CNN.

Za najsigurnijeg avioprijevoznika proglašena je australska kompanija Qantas, koja se na prvom mjestu liste našla sedmi put.

Sigurnosnu listu napravila je stranica AirlineRatings.com, koja se bavi sigurnošću i recenzijama aviokompanija i koja prati 405 avioprijevoznika širom svijeta.

Qantas je bio na prvom mjestu ove liste od 2014. do 2017. godine, a 2018. nisu se mogli odlučiti za pobjednika pa su sastavili popis od top 20 kompanija koje su poredali po abecedi, ali se ove godine australska aviokompanija ponovno samostalno vratila na vrh.

Pri sastavljanju ove liste u obzir se uzimaju kontrole aviona koje obavljaju vladini organi, padovi aviona i ozbiljni slučajevi, starost svih aviona, financijski položaj i način treniranja pilota. Manji se slučajevi ne uzimaju u obzir jer ih “imaju sve aviokompanije” i jer se oni ne smatraju prijetnjom za sigurnost putnika.

Na drugom mjestu nalazi se Air New Zealand, a na trećem je tajvanski EVA Air, dok je četvrto mjesto zauzela kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata Etihad Airways.

Evo kako izgleda cjelokupna lista 20 najsigurnijih aviokompanija na svijetu:

1. Qantas
2. Air New Zealand
3. EVA Air
4. Etihad Airways
5. Qatar Airways
6. Singapore Airlines
7. Emirates
8. Alaska Airlines
9. Cathay Pacific
10. Virgin Australia
11. Hawaiian Airlines
12. Virgin Atlantic
13. TAP Air Portugal
14. SAS
15. Royal Jordanian
16. Swiss
17. Finnair
18. Lufthansa
19. Aer Lingus
20. KLM.

Stranica je također napravila i listu najjeftinijih aviokompanija, ali ih je poredala samo po abecedi: Air Arabia, Flybe, Frontier, HK Express, IndiGo, Jetblue, Volaris, Vueling, Westjet i Wizz Air.