Novosti

Prihodi Poreske uprave RS-a u ovoj godini povećani za 11 miliona KM


Poreska uprava Republike Srpske je u prva dva mjeseca ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 389,1 milion KM, što je za 11 miliona KM ili tri posto više nego u istom periodu prethodne godine.

Od tog iznosa, samo u februaru ove godine prikupljeno je 214 miliona maraka, što je za 10,4 miliona KM ili pet procenata više.

Iz Poreske uprave su saopćili da to pokazuje da je i u ovoj godini nastavljen višegodišnji pozitivan trend u naplati javnih prihoda u RS, a što se može pripisati redovnim aktivnostima Poreske uprave RS, ali i dobroj makroekonomskoj situaciji u RS, kojoj je najviše svojim mjerama doprinijela Vlada RS.

Kada su u pitanju doprinosi, iako je od početka godine zbirna stopa doprinosa smanjena sa 33 na 32,8 posto, naplata je u februaru značajno povećana i iznosila je 135,7 miliona maraka, što je za 7,8 miliona KM ili šest posto više nego u istom mjesecu prošle godine.

Za Fond PIO naplaćeno je 77,9 miliona maraka ili sedam procenata više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja prikupljeno 48,5 miliona maraka, što je za sedam posto više u odnosu na uporedni period.

Rast je zabilježen i kod naplate prihoda po osnovu doprinosa za Fond dječije zaštite i Fond za zapošljavanje lica sa invaliditetom.

Naplata direktnih poreza u februaru ove godine iznosila je 41,04 milion maraka, što je za gotovo tri miliona maraka ili osam posto više nego u istom mjesecu prošle godine.

Najveći rast naplate u ovom segmentu prihoda ostvaren je kod poreza na dobit koji je naplaćen u iznosu od 23,4 miliona maraka, što je za 4,4, miliona KM ili 23 posto više nego u februaru prošle godine.