Novosti

Ministar Mitrović razgovarao sa ambasadoricom Austrije u BiH


Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović razgovarao je sa ambasadoricom Austrije u Bosni i Hercegovini Ulrikom Hartman o mogućnostima unapređenja dobrih bilateralnih odnosa, posebno u oblasti međunarodnog prijevoza putnika i robe.

Razmijenjene su informacije o postojećim bilateralnim sporazumima potpisanim prije više od dvije decenije te o potrebi da se oni revidiraju i dopune.

Ministar Mitrović predložio je formiranje nove mješovite komisije i sastanak s ciljem usaglašavanja Sporazuma o međunarodnom cestovnom prijevozu putnika i robe između BiH i Austrije.

Ministar Mitrović informirao je ambasadoricu Hartman o dinamici realizacije projekta izgradnje autoceste Beograd – Sarajevo – Beograd, kao i izgradnje autoceste na Koridoru 5c.

Uz zajedničku ocjenu o značaju izgradnje ovih autocesta i povezivanja zemalja regiona sa državama članicama Evropske unije, ambasadorica Hartman navela je da postoji interes austrijskih kompanija za učešće u realizaciji ovih projekata.

Zajednički je konstatirano da dvije zemlje odlično sarađuju u oblasti avionskog prometa te naglašeno da je i u toj oblasti moguće postići napredak s ciljem jačanja privrednih i poslovnih veza BiH i Austrije.