Lifestyle

Prijedlog za ručak – Pita od špinata sa sirom i jajima


Ako ne znate šta za ručak, mi imamo prijedlog – pita od špinata sa sirom i jajima!

Sastojci:

  • 250 g svježeg špinata
  • 1 pakovanje gotovog prhkog ili lisnatog tijesta
  • 2 sirna namaza s povrćem (140g)
  • 3 kašike kiselog vrhnja
  • 100 g tvrdog punomasnog sira (gouda, podravec, edamer…)
  • 4 jaja
  • 3 mlada luka
  • 1 čehna bijelog luka
  • so, biber, vlasac

Priprema:

Špinat blanširati, ocijediti pa na krupno nasjeći. Na malo ulja pržiti na kolutiće sjeckan mladi luk, kada zamiriše odmah dodati špinat. Posoliti, pobiberiti, dodati bijeli luk, ako želite biljni začin dodajte i njega. Promiješati i sasvim kratko dinstati (1-2 min). Staviti na stranu i prohladiti. Kada se ohladilo dodati 2 jaja i dobro sve promiješati.

Sirni namaz pomiješati sa još 2 jaja i kiselim vrhnjem. Posoliti i pobiberiti, dodati vlasac. Nemojte pretjerati sa začinima jer je sirni namaz već aromatičan i slan sam po sebi. Dodajte i polovinu naribanog sira trapista. Ribajte na sitan ribež.

Prhko tijesto isjeći na veličinu kalupa u kojem ćete peći pitu. Položiti ga u kalup premazan tankim slojem maslaca tako da tijesto ima rubove cca 2 cm sa svake strane kako bi se fil mogao smjestiti unutar tijesta, a da sve skupa ne curi na sve strane. Rasprostrite preko prhkog tijesta papir za pečenje, napunite udubljenje grahom, rižom ili kuglicama za pečenje i pecite 10 minuta u rerni zagrijanoj na 180C. Grah ili riža će spriječiti dizanje tijesta prilikom te prve faze pečenja.

Na polupečeno prhko tijesto rasporedite najprije fil od sirnog namaza i jaja, a preko njega kašikom rasporedite fil od špinata i jaja. Preko svega naribajte ostatak sira trapista. Preko pite napravite mrežu od preostalog prhkog tijesta pa sve zajedno pecite u rerni na 180 stepeni još 25 minuta.

Pita od špinata sa sirom i jajima najbolja je dok je vruća, ali je ukusna i prohlađena.