Lifestyle

Savjeti kako tamne prostorije učiniti svjetlijim i vedrijim


Zimski dani su kraći i “mračniji”, a ta promjena može uveliko promijeniti raspored spavanja i raspoloženja. Tome doprinosi i nedovoljno svjetlosti u prostorijama u kojima boravimo, međutim, povratak kući i sjedenje u slabo osvijetljenom i mračnom prostoru ne moraju biti dio vaše svakodnevnice. Stručnjaci za dizajn interijera dali su nekoliko preporuka kako vaš dom moće biti veseo i svijetao čak i tokom zime.

Višestruki izvori svjetlosti

Mnogi arhitekti upozoravaju na činjenicu da jedna svjetiljka iznad glave nije dovoljna kako biste ispravno osvijetlili većinu prostorija, pogotovo one koje su oskudne prirodnim svjetlom. U spavaćoj sobi od iznimne je važnosti imati dvije lampe sa svake strane kreveta. Također, ukoliko imate policu iznad kreveta, dobar trik je i pričvrstiti lampu na nju.

To će ujedno koristiti prilikom čitanja, ali i dodatno će osvijetliti vaš prostor. Vodite računa da je lampa sa podesivim zglobom kako biste mogli usmjeravati svjetlost. Ako je spavaća soba dovoljno velika za udobnu stolicu ili kauč, razmislite o podnoj svjetiljci koju ćete pozicionirati do navedenog namještaja kako biste osigurali dobro osvjetljenje svakog dijela prostorije. Dobro osvjetljenje korisno je i u kuhinji, u kojoj želite imati dobar uvid u ono što radite tokom kuhanja, a u tom slučaju razmislite o kvalitetnoj rasvjeti na plafonu. Također, veličina prostorije ne treba da vas brine jer dodatna svjetlost će je učiniti većom.

Također, veoma je bitno da odaberete sijalice koje proizvode neutralnu bijelu svjetlost koja stvara ugodan i topao ambijent bez oštrih nijansi kojima su najčešće osvijetljeni uredi, ali i ekrani naših tehnoloških uređaja jer to uveliko može utjecati na kvalitet vašeg sna. Također, izbjegavajte sijalice koje emituju narandžastu svjetlost jer vašem prostoru mogu dati “starinski” izgled.

Razmislite o bojama u vašem domu

Ukoliko u vašem domu nemate velike prozore onda je preporučljivo da izbjegavate tamnu boju zidova, jer će vam svjetlije boje stvoriti iluziju većeg, ali osvjetljenijeg prostora. Stručnjaci upozoravaju da tamne boje upijaju svjetlost, a uz nedostatak prirodne svjetlosti prostorije djeluju mnogo mračnije. Stručnjaci za dizajn su se našalili kako “zidove možete ofarbati u crno samo uz odgovarajuću rasvjetu i prozore od poda do plafona”.

S druge strane, ne treba vam stan biti okrečen samo u bijelu boju zbog toga što će prostor djelovati previše “sterilno” i blijedo. Najbolja kombinacija je kombinovati svijetle detalje uz nekoliko tamnijih kako bi se kontrastom postigla dubina i toplina doma.

Također možete se i igrati kombinujući različite teksture i boje pa tako pojedine zidove možete okrečiti reflektujućom bojom kao što su naprimjer polusjajne boje na zidovima ili plafonima ili metalni detalji koji će odbijati svjetlost u sobi.

Neutralne boje zidova odlično sarađuju sa prirodnom svjetlošću i pružaju ugodnost oku. Također, plavi i zeleni tonovi se dobro uklapaju u svaki enterijer jer te boje prije svega opuštaju, a opet sa druge strane ne djeluju tamno ukoliko ipak želite da vaš dom bude u bojama.

Koristite ogledala i reflektujuće elemente

Ogledala posjeduju moć pretvaranja male prostorije u veću, nali manje je poznato to da na jednak način mogu osvijetliti tamnu prostoriju. Dizajneri interijera u tamnim prostorijama preferiraju pozicioniranje ogledala nasuprot prozora kako bi ono odražavalo prirodno svjetlo u mračnoj prostoriji. Uz ogledala kao najjednostavnije rješenje, dizajneri interijera predlažu namještaj poput stolića sa zrcalnom površinom ukoliko želite osvijetliti tamne prostorije koje ne uključuju kupaonicu.

Zelenilo u domu

Kada je riječ o sobnim biljkama, dizajneri interijera savjetuju da se vodite pravilom ‘što veće, to bolje’. Pritom predlažu držanje sobnih biljaka u bijelim posudama koje će se stopiti s bijelim površinama i zidom, istovremeno odmičući pažnju sa tamnih elemenata prostorije.

Kao što je slučaj sa sobnim biljkama u bijelim posudama, kao jednoj od dekoracija doma, isto pravilo vrijedi za slike upečatljivih boja u bijelom okviru jer će se pokazati izvrsnim zidnim ukrasom u tamnim prostorijama.