Novosti

Evropske zemlje uložile milijarde za spas ekonomije od koronavirusa


Slovenija, Njemačka, Italija, Francuska, Hrvatska, Srbija te niz drugih zemalja Evrope već su pripremile i počinju provoditi mjere za pomoć ekonomiji koja je usporila zbog epidemije koronavirusa. U središtu epidemije je Italija čiji su prometni pravci na sjeveru zemlje jedna od prometnih žila kucavica cijele Evropske unije.

Vlade u zemljama Evropske unije vrlo su dobro svjesne toga šta znači usporavanje protoka roba i osoba kroz sjever Italije i šta će moguće proširenje zona karantene širom Evrope značiti za ekonomiju našeg kontinenta.

Zbog toga su Nijemci već pripremili kompenzacijske mjere od 12 milijardi eura, Italijani imaju protumjere od milijardu eura, a i Slovenci će poduzetnike koji zapadnu u probleme, ponajviše u sektorima transporta i turizma, braniti mjerama od milijardu eura.

I Vlada Republike Srbije donijela je set ekonomskih mjera kako bi umanjila negativne efekte na pad ekonomskog rasta i pomoć privredi u teškim danima pandemije koronavirusa. Prva mjera je ta da je Narodna banka Srbije donijela odluku o smanjenju referentne kamatne stope za 0,5 posto na 1,75 te da su smanjili koridor osnovnih referentnih kamatnih stopa sa 1,25 posto na 1 posto, dok je druga mjera ulaganje dodatnih sredstava u visini od više od 200 miliona eura u kapitalne projekte, odnosno infrastrukturu, kako bi stimulisali rast.

Vlada Republike Hrvatske jučer je također reagovala konkretnim mjerama. Kako bi to načelno trebalo uraditi pokazali su odgovorni u Hrvatskoj koji su jučer kazali kako je cilj Vlade RH očuvanje radnih mjesta.

“Naći ćemo mjere koje će pomoći našim poduzetnicima kada je riječ o likvidnosti, založit ćemo se za likvidnost davanja, odnosno poreza i prireza. Predložit ćemo i zakonske promjene kako bismo pomogli svima koji će biti pogođeni ovom krizom. Posebno želim istaknuti da se budžet dobro puni. Nema prijetnje za plaće i penzije, želim jasno poslati tu poruku hrvatskoj javnosti”, kazao je premijer Plenković.

I građani Bosne i Hercegovine, ponajviše poslovni sektor, isto očekuje od naših vlasti. Privrednici već danima osjećaju posljedice, a kako su kazali u Udruženju poslodavaca FBiH, neke fabrike su zatvorene. Situacija može biti samo složenija nakon što je WHO jučer proglasio pandemiju, kao i cijelog niza restrikcija u segmentu saobraćaja.