Novosti

Poslodavci traže od vlasti sufinasiranje plaća, doprinosa i prolongiranje vraćanja kredita


Proglašenje vanrednog stanja te niz ekonomskih mjera koje su danas predložili predstavnici komora i udruženja poslodavaca treba da budu prioritet vlasti u Bosni i Hercegovini.

U Privrednoj komori Federacije BiH održan je sastanak predstavnika Udruženja poslodavaca Federacije BiH (UPFBiH), komore, te industrijskih grana koje su u najvećoj mjeri pogođene posljedicama pandemije koronavirusa u svijetu.

Kako je poslije sastanka kazao Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja ooslodavaca FBiH, cilj je zaržati radna mjesta.

“Posljedice su već jako velike. Hoteli su popunjeni s ne više od 10 posto, situacija s Italijom dodatno ugrožava neke sektore jer su poremećeni lanci snabdijevanja. Imamo najavu da Njemačka uvozi restriktivne mjere, a naša privreda je jako ovisna. Teret krize mora podijeliti cijelo društvo, ne samo realni sektor”, naveo je on.

Prva predložena mjera je formiranje kriznog štaba u koji će bi bili uključeni ljudi iz privrede.

“Treba napraviti kompezacioni fond kojim će se iskorisiti sredstva iz budžeta da se ona preusmjere na posljedice koronavirusa. Svjetska banka i MFF su ponudili isto neka sredstva, a smatramo da je potrebno sufinansirati plate radnicima, doprinose”, izjavio je.

Dodao je kako je neophodno izvršiti i prolongiranje za jedan period vraćanja kredita bankama kako poslovnih subjekata, tako i uposlenika.

Kazano je kako vlast treba proglasiti vanrednu situaciju kako bi se onda omogućilo donošenje ranije navedenih mjera.

Smilbegović je kazao kako su naše vlasti podcijenile pandemiju koronavirusa te kako su vlade susjednih zemalja već reagovale.

 

 

Izvor i foto: Klix.ba