Tema u fokusu

Telinvest d.o.o. investira u stanogradnju kao najisplativiji biznis u BiH


Lider na poslovima inženjeringa u oblasti telekomunikacija u BiH, kompanija Telinvest d.o.o. Sarajevo, u 2019. godini započela je kapitalni projekt izgradnje apartmanskog objekta u Babinom Dolu na Bjelašnici vrijednog pet miliona KM, koji će biti završen do kraja 2020. i već ima ponude za kupovinu 10 apartmana.

Kompanija Telinvest d.o.o. Sarajevo iza koje je više od dvije decenije tradicije, iskustva, znanja i profesionalnog odnosa na poslovima inženjeringa u oblasti telekomunikacija, pokrenula je u 2019. godini novu djelatnost – investiranje u stanogradnju za tržište.

Na ovaj korak su se odlučili, prema riječima Suada Hasanbegovića, direktora kompanije „Telinvest“ d.o.o. Sarajevo,  jer je stanogradnja trenutno najisplativiji biznis u BiH, a predstavlja i svojevrstan poslovni izazov za njihovu kompaniju.

Ukupni prihod 3,5 miliona KM u 2019.

Radi se o izgradnji apartmanskog objekta u Babinom Dolu na Bjelašnici, bruto površine cca. 4.000 m². Vrijednost investicije je oko pet miliona KM, od čega je Telinvest kao investitor obezbjedio 1,5 miliona KM iz vlastitih sredstava, a prestalih 3,5 miliona KM iz kredita. Osim toga, kao investitori, obezbjedili smo i sve potrebne dozvole za gradnju. Građevinske radove će izvoditi firma Neimar  iz Sarajeva, a zvršetak gradnje objekta je planiran do kraja 2020. Mogu već sada reći da smo dobili ponude za kupovinu  desetak apartmana, za kojima vlada vlada veliki interes na tržištu“, istaknuo je Hasanbegović.

Osim gradnje apartmanskog objekta u Babinom Dolu na Bjelašnici, kompanija Telinvest u 2020.  godini angažovana je i na realizaciji ugovorenih projekata na izgradnji FTTH pristupnih mreža i optičkih spojnih puteva za BH Telecom d.d., Hrvatske Telekomunikacije d.d. Mostar i JP EP BiH d.d.

„Na osnovu ovih nekoliko kapitalnih projekata u  2020. godini očekujemo rast prihoda i dobiti, koji će se značajno povećati u odnosu na 2019., prvenstveno zbog realizacije investicije Apartmani Babin Do na Bjelašnici. Inače, rezultati poslovanja Telinvesta u 2019 godini su bili dobri, jer je ostvaren ukupan prihod od cca 3.5 miliona KM, te dobit od cca. 370.000 KM“, tvrdi  Hasanbegović.

Kompanija Telinvest d.o.o. Sarajevo osnovana je 1993. godine, a  sa radom je otpočela 1995. Bavi se isporukom i ugradnjom opreme i materijala za potrebe telecom operatera, kao i projektovanjem, izgradnjom i puštanjem u rad FTTH pristupnih optičkih mreža i optičkih spojnih puteva za potrebe JP EP BiH d.d. Sarajevo

Poslovna strategija

„Najvažniji klijenti su nam BH Telecom d.d. Sarajevo, Hrvatske Telekomunikacije d.d. Mostar i JP EP BiH d.d. Sarajevo. Naša prednost u odnosu na  konkurenciju je to, što smo mi kompanija koja investitoru može pružiti kompletnu uslugu, počev od projektovanja do realizacije projekta i ishođenja upotrebne dozvole za račun investitora“, kaže Hasanbegović.

U Telinvestu je stalno zaposlen 91 radnik različitih kvalifikacionih struktura, počev od visokoobrazovanih kadrova sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti telekomunikacija, do iskusnih tehničara i visokokvalifikovanih radnika.

„Postigli smo brzi poslovni rast u proteklom periodu, zahvaljujući prije svega zalaganju svojih uposlenika i njihovom predanom odnosu prema poslu“, naglasio je Hasanbegović.

Također, značajni faktori za rast kompanije bili su i stalno ulaganje u kadrove, opremu i sredstva za rad, kao i briga o interesima investitora.

Mislimo da je ključ svega, praćenje razvoja tehnologija i kvalitetna edukacija kadrova. Naša poslovna strategija je zadržati postojeće tržište i kadrove, što će u nadolazećem periodu biti pravi izazov, zbog potražnje za radnom snagom od strane zemalja EU“, kaže Hasanbegović.

Piše: Irena VASIĆ-DOBRIĆ