Tema u fokusu

Gama AA – Povećane plate radnicima i poboljšani uslovi rada


Agencija za zaštitu ljudi i imovine Gama AA d. o. o. je zaštitarska kompanija sa 100% domaćim kapitalom koja djeluje na području cijele Bosne i Hercegovine.

Da su fer i korektan odnos, budnost i uslužnost osnovni principi rada ove agencije, uvjerili smo se lično, jer je Gama AA bila oficijelna zaštitarska agencija i na konferencijama Poslovnih novina u godini koja je iza nas.

Tim povodom razgovarali smo sa vlasnikom agencije Alijom Jašarevićem.

Da li ste zadovoljni poslovanjem i kakva je za Vas bila 2019. godina?

„Mogu reći da sam prezadovoljan poslovanjem agencije. Godina 2019. je bila izuzetno uspješna. Prezadovoljan sam, prvenstveno, što su svi radnici živi i zdravi, što smo u toj godini uspjeli jednim dijelom povećati plate radnicima i poboljšati uslove rada. Na kraju mogu reći da ću, ako i 2020. godina bude kao prethodna, biti itekako zadovoljan.”

Koje biste događaje na kojima je Vaša agencija bila angažovana izdvojili kao najzahtjevnije?

„Najzahtjevniji događaji na kojim je agencija Gama AA d. o. o. Sarajevo bila angažovana u 2019. godini su derbi utakmice FK Željezničar – FK Sarajevo, zatim Ekonomski forum BiH, Porsche experience 2019, EBRD konferencija i centralni doček Nove godine u Sarajevu 2019/2020.”

Koliko radnika zapošljava Gama AA i da li je danas teško naći odgovarajući stručni kadar?

„Trenutni broj radnika u agenciji je 250. S obzirom na veliki odliv radne snage u zemlje članice Evropske unije i tešku ekonomsku situaciju u državi, mi smo izuzetno zadovoljni trenutnim brojem radnika i njihovom stručnom spremom.”

Kakvi su planovi u 2020. godini?

„Naši planovi za 2020. godinu su zadržavanje postojećeg broja radnika i djelimično povećanje broja radnih mjesta, poboljšanje uslova rada, povećanje plata radnicima, poboljšanje pružanja usluga fizičke i tehničke zaštite i edukacija svih radnika. Također, cilj nam je zadržati postojeće povjerenje poslovnih partnera i klijenata, kao i lidersku poziciju u oblasti sigurnosti i pružanja usluga fizičko-tehničke zaštite imovine i ljudi.”

Razgovarala: Fatima Nikšić