Tema u fokusu

Opština Istočna Ilidža – Plasirali smo preko 2 miliona KM beskamatnih kredita


Opština Istočna Ilidža je 2019. godinu završila veoma uspješno, realizovali su veliki broj infrastrukturnih radova, a ako rezimiramo posljednje dvije godine, možemo istaći izdate građevinske dozvole za preko trideset hiljada metara kvadratnih poslovnih objekata, koji su u najvećem obimu do sada izgrađeni.

Ovo, između ostalog, pokazuje opredjeljenje rukovodstva ove opštine da budu orijentisani ka stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta.

Više o svemu u intervjuu za Poslovne novine rekao je Marinko Božović, načelnik Opštine Istočna Ilidža

Još jedna uspješna poslovna godina je iza Vas. Koji su to najznačajniji projekti koji su realizovani u prošloj godini?

„Definitivno je 2019. godina za Istočnu Ilidžu bila godina velikih infrastrukturnih radova u kojoj je realizovan ili započet veliki broj istih. Među najznačajnijim su: popločavanje Dabrobosanske ulice, izgradnja objekta JKP KOMIL, ulica Meše Selimovića, kanalizaciona mreža Blaca-Šešlije, potpuna rekonstrukcija ulične rasvjete, nova ulica u poslovnoj zoni Od mosta do mosta, Slavenska ulica, kao i značajan broj malih projekata krakova ulica, vodovoda, kanalizacije i javnih parkinga. U posljednjih nekoliko godina smo posebni po činjenici da smo kupili mnogo više zemljišta nego što smo prodali. Najbitnije je da smo kupili parcelu za budući srednjoškolski centar, kao i značajne površine zemljišta za izgradnju ulica, prije svega onih koje otvaraju poslovne zone Radulovac i Muljište.”

Opština Istočna Ilidža je perspektivna i akcenat stavlja na stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta. Za šta su investitori najviše zainteresovani kada je riječ o ulaganjima na ovom području?

„Činjenica da smo u posljednje dvije godine izdali građevinske dozvole za preko trideset hiljada metara kvadratnih poslovnih objekata, a koji su u najvećem obimu do sada izgrađeni, pokazuje da je naše opredjeljenje da budemo orijentisani ka stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta iznjedrilo dobre rezultate u ovom polju. Objekti Nelta, Dukata, Kompeksa, Total-trejda, Foboluksa, Sim-impeksa, Mlijeko produkta, Arizone, Eko-željeznice, Krajina klasa i FCL-a na terenu to dokazuju. Pored ovih preduzeća na Istočnoj Ilidži posluju i mnoga druga koja su svoje sjedište ovdje našla mnogo ranije i sada značajno učestvuju u ukupnom prometu koji se ostvari na Istočnoj Ilidži, a koji iznosi preko 300 miliona KM.”

Koje su komparativne prednosti koje nudi Opština Istočna Ilidža za privrednike?

„Geografski položaj opštine na tromeđi između olimpijskih planina, bukvalna naslonjenost na Sarajevski aerodrom, blizina auto-puta, blizina najvećeg tržišta u BiH, moderne saobraćajnice, kao i dostupnost velikih površina zemljišta stavljaju Istočnu Ilidžu u fokus interesovanja privrednika sa područja čitave BiH i regiona.”

Koje su olakšice koje ste uveli, odnosno koje još olakšice namjeravate uvesti u 2020. godini za privredne subjekte?

„Poslovna zona od mosta do mosta naslonjena na magistralni put Sarajevo – Foča je mjesto na kojem privredni subjekti koji se odluče za ulaganje ostvaruju popuste prilikom izdavanja građevinskih dozvola do 50%, kako za rentu tako i za uređenje građevinskog zemljišta. Najveće stimulanse nudimo investitorima koji ulažu kapital u male zanatske proizvodne pogone do 200 metara kvadratnih, koji ostvaruju popuste od 90% troškova građevinske dozvole. U protekle dvije godine smo preko komercijalnih banaka plasirali preko 2 miliona KM beskamatnih kredita i imamo namjeru da ovaj program nastavimo i dalje. Kad na to dodamo sredstva za podsticaj novog zapošljavanja, mislimo da imamo široku lepezu olakšica i subvencija koje nudimo novim investitorima.”

Koje kapitalne projekte namjeravate raditi u 2020. godini i da li su za njih osigurana sredstva?

„Najznačajniji projekat koji će početi sa realizacijom u ovoj godini je izgradnje novog mosta na rijeci Željeznici na potezu poslovne zone Radulovac-Blaca. Ovom investicijom ćemo obezbijediti dostupnost novih površina zemljišta pogodnih za izgradnju poslovnih objekata koji posjeduju kompletnu komunalnu infrastrukturu (voda, struja, gas, kanalizacija, optika, put, rasvjeta). Nastavljamo radove na izgradnji fekalnih kolektora u Vojkovićima i Kasindolu, a za poslovne subjekte iz ovog dijela opštine je najznačajnije što ćemo povući fekalni koletor prema poslovnoj zoni od Mosta do mosta – Muljište i stvoriti uslove za priključivanje postojećih i novih poslovnih objekata na kanalizacionu mrežu, kao i stanovništva koje ovdje živi. Značajan projekat je i povezivanje MZ Mladičko polje i MZ Kula modernom saobraćajnicom koja će otvoriti ogromne površine zemljišta, prije svega, za stambenu izgradnju. Nastavljamo radove na šetalištu u Dabrobosanskoj ulici, parku Veljine i pristupne saobraćajnice za srednjoškolski centar. Pored ovih planiran je i veći broj manjih projekata od kojih bi posebno izdvojio ambulantu porodične medicine i rekonstrukciju igrališta u Kasindolu.”

Odlazak kadra iz BiH predstavlja sve veći problem, da li na Vašoj opštini imate program razvoja i poticaja koji bi uticao na smanjenje odlaska mladih i uopšte radno sposobnih?

„Ovaj problem smo, nažalost, i mi prepoznali i suočavamo se sa njim. Sa privrednim subjektima pokrenuli smo inicijativu u okviru naše opštine koja ima za cilj prilagođavanje obrazovnog programa naših srednjih škola potrebama lokalne privrede kroz sistem stipendiranja srednjoškolaca, uz obezbijeđenu praksu kod privrednika a zatim i sigurno radno mjesto. Ovaj problem se mora rješavati sistemski uz pomoć nadležnih institucija RS i BiH koje, po meni, trenutno to još uvijek nisu prepoznale na pravi način.”

Planirate li zajedničke projekte sa susjednim opštinama sa kojima graničite i od koje su oni važnosti za građane i poslovnu zajednicu?

„Opština Novi Grad u FBiH je naša susjedna sa kojom u 2020. godini planiramo raditi rekonstrukciju trga Kralja Aleksandra i to je trenutno jedini projekat koji radimo sa susjednim opštinama. Postoji dobra saradnja i sa ostalim susjednim opštinama, prije svega sa Istočnim Novim Sarajevom, Trnovom i Opštinom Ilidža kao i da imamo značajan broj komunalnih projekata koji se mogu zajednički rješavati, a neke od njih smo već kandidovali i čekamo rezultate.“

Šta biste poručili privrednicima i potencijalnim investitorima?

„Činjenica da je Istočna Ilidža na osnovu zvanične podjele prema broju stanovnika rangirana u kategoriju malih opština kao treća od ukupno sedamdeset šest opština na teritoriji čitave BiH i osma opština po prihodu po glavi stanovnika pokazuje da imamo značajne rezultate u dosadašnjem radu na ovom polju. Potpuno smo otvoreni i susretljivi, a pitajte naše privrednike o iskustvima koja imaju u radu sa nama. Mislim da će to biti najbolja preporuka za odluku da svoje poslovanja i investicije usmjere u Istočnu Ilidžu. Čekamo vas!”

Razgovarala: Alena AHMETSPAHIĆ-FOČO