Tema u fokusu

Firma KA-Plin iz Bugojna otvara novi savremeni plinski terminal


Firma KA-Plin d.o.o. Bugojno osnovana je 2002. godine s prvobitnim nazivom “Elektro&plin”. Tada se firma prvenstveno bavila elektroinstalacijama i dostavom propan-butan plina u bocama za domaćinstva. Godinu kasnije napravljena je punionica CO2 plina, te je uvedena i prodaja ostalih tehničkih plinova.

Vremenom je prodaja plina propan-butana, raznih tehničkih plinova za industriju, prehranu i medicinu, te prodaja plinskih tehnologija postala primarna djelatnost ove firme, te je i sam naziv firme promijenjen u KA-Plin d.o.o. i kao takav ostao netaknut do danas.

„KA-Plin d.o.o. je društvo koje nudi kompletna rješenja u vezi s ukapljenim naftnim (plinom propan-butanom), svim vrstama tehničkih, medicinskih plinova, te mješavinama plinova za industriju, prehrambenu industriju i medicinu. S plinom i plinskim tehnologijama opskrbljujemo privredne subjekte, domaćinstva i druga mjesta gdje plin i plinska tehnologija mogu doprinijeti boljim proizvodnim procesima, povećanju energetske efikasnosti i povećanju kvalitete života. Istaknuo bih da je firma KA-plin verifikovana kao ovlašteni servis za VAILLANT I BOSCH plinske uređaje“, kaže direktor ove firme Muhamed Kadunić.

Svako ko treba pouzdano, efikasno i ekonomično energetsko ili tehničko rješenje, u kompaniji KA-Plin može pronaći pravog partnera, bilo da je u pitanju kućna dostava plina u bocama, o punjenju cisterni za grijanje stambenih ili poslovnih objekata, o postavljanju zahtjevnih plinskih instalacija ili o uvođenju plinske tehnologije u proizvodne procese, bez obzira na zahtjev, spremni su, kažu nam, odgovoriti istom, uz profesionalan i odgovoran pristup.

„Naša firma od osnivanja do danas se razvijala, a tako se širila i lepeza proizvoda i usluga kojima se bavimo, a samo ćemo neke i pobrojati: maloprodaja i veleprodaja plina propan-butana, tehničkih plinova (argon, krisal, acetilen, dušik, co2 kisik, helij), medicinskih plinova, specijalnih plinova, te mješavina za potrebe industrije i prehrambene industrije, maloprodaju i veleprodaju plinske opreme i tehnologije, kao i izradu plinskih instalacija za industriju i domaćinstva, usluge transporta/prevoza propan-butana, a uskoro i tečnog argona, dušika/azota, kisika i co2, dostavu plina propan-butana, tehničkih plinova, medicinskih plinova, te mješavine plinova za potrebe industrije, prehrambene industrije i domaćinstva na kućnu adresu, bilo da se radi o malim dostavama u vidu boca ili da je u pitanju veća količina isporučene robe, ispitivanje/baždarenje posuda pod pritiskom i sigurnosnih ventila, izrada atesta za vozila pogonjena na alternativno gorivo LPG i CNG, izradu elaborata i atestno tehničke dokumentacije za plinske instalacije, te ugradnju sistema za pogon vozila na alternativno gorivo LPG.“

KA-Plin d.o.o. započeo je s jednim uposlenikom, a danas broji 16 stalno zaposlenih, te planiraju zapošljavanje dodatne radne snage u budućem periodu u skladu s potrebama koje se jave.

„Konstantno ulažemo u razvoj znanja i vještina kod svojih radnika. Zaposlenike šaljemo na obuke i školovanja i konstantno se usavršavamo i nadopunjujemo novim vještinama i tehnološkim dostignućima kako bi postali još skladniji i profesionalniji tim.“

Prošla godina, za ovu firmu je završena pozitivnim ishodom iskazanim kroz pozitivan ekonomski rezultat koji također iz godine u godinu pokazuje trend rasta. Povećan je broj zaposlenih u odnosu na godinu prije, urađen je veliki broj poslovnih projekata.

„Ono što je nama veoma važno jeste da smo napravili značajan pomak vezano za investiciju naše firme. 2017. godine kupljeno je građevinsko zemljište u poslovnoj zoni od cca 21.000 m2, a prošle godine urađene su velike kapitalne investicije. Izgrađen je savremeni plinski terminal za propan-butan, izgrađena je savremena punionica propan-butan boca. U toku su završni radovi oko izgradnje punionice tehničkih plinova, mješavine plinova za industriju, prehranu i medicinu, te punionica novog, ekološki prihvatljivijeg plina CO2 R744 carbondioksid. Kompletan terminal stavljen u završnu fazu izgradnje koja bi trebala biti gotova u toku 2020. godine“, kaže Kadunić.

KA-plin d.o.o., firma koja prepoznata kao brzorastuća, ima veliki niz klijenata i poslovnih partnera, a dostavu plinova vrše na području cijele Bosne i Hercegovine. Usluge nabavke i ugradnje plinskih instalacija za propan-butan i tehničke plinove također rade na području cijele BiH, kako u domaćinstvima tako i u industriji. Dokaz kvalitete u poslu je cijeli niz zadovoljnih kompanija i fizičkih lica s kojima su poslovali u proteklom periodu.

„Veoma smo ponosni na to da smo prepoznati kao brzorastuća kompanija, te nam je certifikat koji smo dobili veoma značajan i samo još jedan razlog i dodatni vjetar u leđa, da uzmemo još veći zamah i krenemo dalje i pravimo još veći rezultat i uspjeh. Ujedno certifikat brzorastuće kompanije je svojevrstan pečat da smo na dobrom putu s dosadašnjim radom i zalaganjem.“

Misija ove kompanije je konstantno usavršavanje i unapređivanje u radu s plinovima i plinskim tehnologijama, pružanje najbolje kvalitete proizvoda i usluga, te unapređenje energetske efikasnosti naše zajednice.

„Naša vizija je postati vodeća kompanija u sferi distribucije plina propan butana, tehničkih, medicinskih i plinova za industriju i prehrambenu industriju, te postati vodeća kompanija u sferi prodaje plinske opreme i tehnologije i izrade plinskih instalacija za potrebe industrije i domaćinstva“, zaključuje Kadunić.

Piše: Samila IVKOVIĆ