Tema u fokusu

City Šped – Hvatamo „posljednji voz“ za uvoz mediciskih sredstava i opreme u BiH


Zbog zabrane izvoza medicinskih sredstava i opreme iz EU, bh. kompanije koje se bave organizacijom međunarodnog  i unutrašnjeg transporta, među kojima je i City Šped, suočavaju se sa brojnim problemima na carini i hvataju „ posljednji voz“ kako bi u BiH dovukle još nešto opreme i medicinskih sredstava za prevenciju koronavirusa.

Protok roba prema BiH u kojima su zastupljena medicinska sredstva i oprema za prevenciju i zaštitu od koronavirusa, kako je istaknuo Mirza Klico, jedan od osnivača kompanije City Šped d.o.o. Sarajevo, trenutno je vrlo usporen.

„U posljednji trenutak smo prije dva dana dovukli jedan respirator za klinički centar u Banjoj Luci. U Rumuniji imamo spreman šleper sa respiratorima i sredstvima za dezinfekciju. Trenutno čekamo na odobrenje da ga dovezemo u BiH, jer je na snazi zabrana izvoza medicinskih sredstava i opreme iz EU. U Poljskoj tovarimo bolničke krevete i madrace za potrebe kliničkih centara u BiH“, kaže Klico.

Da situacija bude još gora, kako dalje navodi Klico, osim Evropske unije uskoro će i Turska staviti zabranu na izvoz medicinskih sredstava i opreme.

„Prema našim saznanjima, to će se desiti vrlo brzo. Nekoliko naših partnera iz Turske je već prestalo sa radom i zatvorili su skladišta. Situacija se tamo mijenja iz sata u sat i hvatamo ‘posljednji voz’  da barem dovezemo još nešto opreme i repromaterijala i lijekova za prevenciju i zaštitu od koronavirusa“, naglasio je Klico.

Klico je u stalnom kontaktu sa ostalim uvoznicima i kaže da su svi spremni da pomognu kompanijama u BiH koje se bave uvozom medicinskih sredstava i opreme.

„Mogu samo reći da su spremni ići i do ministra sigurnosti BiH kako bi se što prije osposobili cestovni koridori za uvoz medicinskih sredstava i opreme za zaštitu od koronavirusa po urgentnom postupku, bez zadržavanja na carini“, kaže Klico.

I sama kompanija City Šped  suočava se sa problemima u poslovanju zbog situacije sa koronavirusom.

„Sad nam je jedan vozač zadržan na granici s  Hrvatskom jer su konstatovali da ima koronavirus i moramo poslati drugog vozača da ga zamijeni. Sve su to stvari zbog kojih moramo da se prilagođavamo trenutnoj situaciji. Pošto su naši zaposlenici u kontaktu sa vozačima, moraju obavezno nositi zaštitnu opremu, maske i rukavice i vrši se dezinfekcija prosotrija više puta dnevno, kako bi se prevenirala zaraza koronavirusom“, ističe Klico.

Iz City Špeda apeluju na bh. vlasti da se i ostala medicinska sredstva neophodna u borbi protiv koronavirusa, brže osolobađaju carinskog nadzora i smanje administrativne prepreke na carini, kako bi ova izuzetno osjetljiva roba namijenjena za zaštitu zdravlja ljudi, što prije bila dopremljana u zdravstvene ustanove u BiH.

„Nedavno smo carinili vakcine i pritom naišli na usporenu administraciju i carinske procedure. Vakcine se inače čuvaju u temperaturnom režimu od 2 do 8 stepeni celzijusa i svako probijanje tog temperaturnog lanca može se odraziti na zdravlje ljudi. Zbog toga apelujem na bh. vlasti da se carinjenje vakcina, kao i ostalih medicinskih sredstava vrši uregentno, kao i da se ta roba brže oslobađa carinskog nadzora“, upozorio je Klico.

Piše: Irena VASIĆ-DOBRIĆ