Tema u fokusu

Client Marketing će isplatiti sve radnike, ali pozivaju i državu u pomoć


Kompanija Client Marketing osnovana je 2015. godine i bavi se izradom najsavremenijih web stranica, programiranjem, te pruža uslugu pozivnog centra za inostrano tržište, nudeći idealna softverska rješenja za iste.

Jasenko Merdžanović, direktor Client Marketing d.o.o. Sarajevo, bio je naš sagovornik u serijalu ‘’Šta privrednici kažu’’, a u kojem smo razgovarali o novonastaloj situaciji uzrokovanoj koronavirusom.

Kako je koronavirus utjecao na Vaše poslovanje?

‘’Zbog nastale situacije sa koronavirusom, naše poslovanje je totalno blokirano, naša glavna djelatnost je kreiranje termina za terenske radnike u Njemačkoj. Trenutno radimo sa kapacitetom od 5%, a to su podrška i web odjel. Osigurali smo ovim radnicima rad od kuće.’’

Koje mjere poduzimate?

‘’Prva mjera bila je osgiurati svim radnicima rad od kuće o hitnoj situaciji, ali naš rad ovisi o stanju u Njemačkoj tako da i to nema smisla, pa smo poslali sve radnike na vanredni godišnji odmor.’’

Nazire li se rješenje i šta dalje?

‘’Prva blokada je do 31.3.2020., a zatim ćemo gledati da produžimo karantenu do kraja aprila. Njemačka nije navikla na ovakve krize, a ne mogu se ni snositi s ovakvom krizom gdje skoro svaki građanin putuje, jer ako iko putuje na svijetu to su Nijemci. Naša država sigurno neće pomoći poslodavcima, idealna pomoć bi bila da se barem ukinu visoki doprinosi dok ova situacija traje. Kod nas će radnici dobiti sve plaćeno, ali zamislite koje su to cifre kada morate platiti preko 60 radnika, a unos je skoro 0. Ovu situaciju možemo održati barem tri-četiri mjeseca, za više sumnjam. Ovo vam je najveća kriza u zadnjih 50 godina, kao što je bio slučaj sa 2008. čitava privreda će momentalno pasti, a najbogatiji će dobiti bagatelu kupovine dionica i enormno se obogatiti. Neke branše će cvjetati zbog ove situacije, a advokati za radno pravo će imati pune ruke posla. Preostaje nam samo čekanje’’.

Alen MEHANOVIĆ