Tema u fokusu

Brokers Team d.o.o. Sarajevo broker u osiguranju izgradnje Bloka TE 7 Tuzla


Brokersko društvo Brokers Team d.o.o. Sarajevo osnovano je 2010. godine i u ovoj godini proslavilo je svoj 10-godišnji jubilej, krunisan sjajnim poslovnim uspjesima postignutim u 2019. godini.

Prema riječima Samira Jaganjca, direktora Brokers Teama, okončali su usluge osiguranja imovine, zaposlenika i vozila u naredne tri godine za njihovog najvećeg klijenta BH Telecom d. d.

„Posebno smo ponosni, što smo kreirali policu osiguranja imovine i poslovnih interesa BH Telecoma sa najvećom sumom osiguranja u BiH. Također, 2019. godina je u desetogodišnjem poslovanju Brokers Teama posebna, jer smo nakon višemjesečnih pregovaranja od inobrokera dobili mandat da budemo broker u osiguranju Bloka TE 7 Tuzla u periodu njene izgradnje, koja će koštati cca 750.000.000 eura, kao i testnog perioda rada. Osim toga, akvizirali smo i klijente Intereuropa RTC d. d. Sarajevo i  Suton grupu iz Širokog Brijega te s pravom 2019. godinu možemo smatrati izuzetno uspješnom“, ističe Jaganjac.

Četiri  licencirana brokera

Sa četiri licencirana brokera Brokers Team pruža brokerske usluge u osiguranju i reosiguranju za cca 50 klijenata. Na svaki zahtjev klijenta reaguju u najkraćem mogućem roku.

„S ponosom ističem da naš tim čine najbolji profesionalci. Kvalitetan i odgovoran servis koji klijentima pruža naš tim prepoznali su vodeći svjetski i evropski brokeri u osiguranju i reosiguranju te su nam ukazali povjerenje da u BiH servisiramo i njihove klijente“, naglasio je Jaganjac.

Dijapazon usluga Brokers Teama u osiguranju i reosiguranju je širok i direktno zavisi od brojnosti klijenta, djelatnosti koju obavlja, kao i od lokacije na kojima ih obavlja.

„Neke od njih su: kreiranje i kontrola ugovora o osiguranju, asistiranje kod odštetnih zahtjeva prema osiguravajućim društvima, revizije rizika koji se osiguravaju, izrada elaborata o procjeni rizika koji se osiguravaju, asistiranje klijentima – ugovornim organima u procesima nabavke usluga osiguranja u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH te izrada tehničkog dijela tenderske dokumentacije u skladu sa ovim zakonom“, objašnjava Jaganjac.

Jedna od najvažnijih odlika rada Brokers Teama je da brokerske usluge u osiguranju i reosiguranju pružaju isključivo uime i za račun klijenta/osiguranika, a ne uime i za račun osiguravajućih društava.

„Osim toga, naše usluge su potpuno besplatne za naše klijente. Za pružene usluge klijentima odgovorni smo pravno i finansijski – licencama, novčanim depozitom i policom osiguranja od profesionalne odgovornosti“, dodaje Jaganjac.

Misija Brokers Teama je permanentno nuditi klijentima nove osiguravajuće produkte, nova iskustva, biti u trendu i težiti novim izazovima.

„Investicijama u našim poslovnim aktivnostima možemo smatrati akvizicije novih klijenata, što radimo konstantno, pa možemo reći da stalno investiramo. Za nove usluge čekamo elektronski potpis i iskreno se nadamo da će ove godine i on doći“, kaže Jaganjac.

Utjecaj koronavirusa na poslovanje

Svoj brzi rast Brokers Team može zahvaliti općenito potrebama tržišta za uslugama brokera u osiguranju i uspješnoj edukaciji klijenata o svrsishodnosti ugovaranja osiguranja.

„Tržište u BiH pokriveno je našim uslugama svega do nekih 5 posto, za razliku od razvijenih tržišta kao što je, naprimjer, Engleska, koja je pokrivena uslugama osiguranja cca 97 posto. Našim agresivnijim nastupom prema klijentima imamo misiju edukacije klijenta o svrsishodnosti ugovaranja osiguranja. Sasvim smo sigurni da ćemo jednakim progresom rasti i u narednih 5 do 10 godina“, tvrdi Jaganjac.

Brokers Team s optimizmom očekuje rast prihoda i dobiti u 2020. i pored aktuelne situacije sa koronavirusom.

„Da, očekujemo rast prihoda i dobiti od 30 posto u ovoj godini, jer smo sve pripreme obavili na vrijeme, još u drugoj polovini 2019. Dešavanja oko koronavirusa će utjecati na planirano poslovanje Brokers Teama, ali ne u velikoj mjeri i može nas maksimalno usporiti do 20 posto. Sve vrijeme poslovanja, praktično od našeg osnivanja 2010. pa do danas, vodili smo računa o kvalitetnom portfoliu klijenata koje servisiramo pa ih s pravom možemo smatrati našom diverzifikacijom rizika“, rekao je Jaganjac.

Piše: Irena VASIĆ-DOBRIĆ