Novosti

Hrvatska među zemljama s najvećim padom popunjenosti hotela, čak 71 posto


Hrvatska je među zemljama s najvećim padom popunjenosti hotela zbog pandemije koronavirusa, pokazuju podaci analitičke kuće STR.

Najveći pad popunjenosti hotela ima Italija, gdje je u posmatranom razdoblju, od 9. do 15. marta, popunjenost pala za čak 93 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Od evropskih zemalja veliki pad imala je i Grčka, gdje je popunjenost pala za 75 posto, dok je u Hrvatskoj taj pad iznosio 71 posto. Iznad je Kina koja ima pad popunjenosti od 72 posto.

U predsezoni hrvatski turizam ostvari otprilike petinu turističkih prihoda. S obzirom na to da se pandemiji za sada ne nazire kraj, vrlo je izvjesno da će veliki gubici biti prisutni i u ljetnim mjesecima, u špici sezone, što će imati veliki negativan utjecaj na ekonomiju.

Procjenjuje se da je zbog propasti predsezone bez očekivanog posla ostalo oko 10 hiljada sezonaca.

Iako je u ovom trenutku vrlo teško predviđati koliki će biti pad BDP-a zbog propasti turističke sezone i općenito zaustavljanja privrede zbog epidemije, na koju se još nadovezao i jaki potres u Zagrebu koji je otežao situaciju, analitičari RBA prije nekoliko dana izašli su u javnost s procjenom pada hrvatskog BDP-a za ovu godinu od oko 5 posto.

S obzirom na sve što se događa, ta procjena zvuči prilično optimistično, ako uzmemo u obzir da turizam čini oko 20 posto hrvatskog BDP-a.