Novosti

Veća potražnja za laptopima zbog rada od kuće


Sve veći broj zaposlenih širom svijeta radi od kuće u okviru mjera za usporavanje širenja koronavirusa, što je povećalo potražnju za laptopima, perifernom mrežnom opremom i komponentama poput čipova, jer su
kompanije užurbano počele da prave virtuelne kancelarije.

Brojna preduzeća su zbog pandemije koja im je ugrozila poslovanje povukle prognoze o svojim zaradama, očekujući pad tražnje potrošača kao i privredni kolaps, za razliku od proizvođača elektronskih uređaja i čipova koji će po svemu sudeći profitirati od zaokreta u kulturi rada, piše Reuters.

Mnoge vlade i kompanije širom svijeta su preporučile ljudima da ostanu kod kuća kako bi se zaštitili od zaraze, prenosi Tanjug.

Južna Koreja, dom najvećeg svjetskog proizvođača memorijskih čipova, Samsung elektronicsa, saopštila je da je otprilike u istom periodu zabilježila skok izvoza poluprovodnika od 20 odsto.

“S obzirom na to da sve više ljudi radi i uči od kuće tokom epidemije, sve je veća potražnja za internet uslugama, što znači da su Data centrima potrebni dodatni kanali za obavljanje saobraćaja”, rekao je analitičar iz kompanije CAPE Investment & Securities, Park Sung-sun.

Jedan zvaničnik južnokorejskog Ministarstva trgovine rekao je za Reuters da računarstvo u oblaku /cloud/ povećava prodaju serverskih čipova, pri čemu je rast telekomunikacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Kini glavni pokretač velike tražnje za serverima.

Kina predvodi s rastom tražnje za čipovima jer su provajderi usluga za računarstvo u oblaku, poput Alibaba grupe, Tencent Holdinga i Baidua, brzo reagovali na nastojanja Vlade da obuzda virus.

“Kompanije u oblaku su otvorile svoje platforme, omogućavajući novim i postojećim klijentima da besplatno koriste više resursa za održavanje poslovnih operacija”, smatraju analitičari.