Novosti

Ministri Mitrović i Radončić razgovarali sa amabasadorom Hrvatske u BiH


Ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić, zbog potrebe smanjenja gužvi na granicama BiH i ubrzanja prometa kamiona i roba, održali su danas u Sarajevu sastanak sa ambasadorom Republike Hrvatske u BiH Ivanom Sabolićem.

Razgovarano je o načinu bržeg prometa roba jer su se proteklih dana stvarale velike gužve na graničnim prijelazima koji su otvoreni za međunarodni transport, a poseban problem su kilometarske kolone kamiona u Gradišci koji čekaju na ulazak u Hrvatsku i ometaju život lokalnog stanovništva.

Na sastanku je dogovoreno da se organiziraju sastanci operativnih timova svih nadležnih službi BiH i Hrvatske na graničnim prijelazima Šamac, Gradiška i Bijača, kako bi dogovorili način rada i ubrzanja prolaska kamiona i transporta roba.

Također, ukazano je na potrebu da se kamioni koju idu samo u Hrvatsku, usmjeravaju na druge otvorene granične prijelaze, a ne samo tri spomenta, kako se ne bi stvarala gužva na prijelazima koji su otvoreni za međunarodni transport.

Očekuje se da će radne grupe biti formirane za svaki granični prijelaz posebno, a činit će ga predstavnici graničnih policija, carina, te fito i veterinarskih službi iz obje države.

Ovom prilikom razgovaralo se i o tzv. zelenom koridoru EU za transport roba koji prolazi i kroz našu zemlju te o tome kako da BiH što efikasnije participira u ovoj strateški važnoj odluci.