Novosti

U Italiju dolaze kineski stručnjaci i osam tona medicinskih potrepština


Tim od 14 medicinskih stručnjaka iz provincije Fujian iz istočne Kine otputovao je u srijedu ujutro za Italiju kako bi pomogao u borbi protiv epidemije COVID-19.

Tim čine stručnjaci iz nekoliko bolnica i Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Fujiana, kao i epidemiolog s nacionalnog CDC-a i pulmolog provincije Anhui, prenosi Xinhua.

Stručnjaci su specijalizirani za područja koja uključuju respiratornu, intenzivnu njegu, zarazne bolesti, bolničku kontrolu infekcija, tradicionalnu kinesku medicinu i njegu.

Njihove će misije uključivati ​​razmjenu iskustava u prevenciji i kontroli COVID-19 s lokalnim bolnicama i stručnjacima te pružanje savjeta o liječenju.

Oni će također pružiti svoja iskustva u prevenciju bolesti kineskim zajednicama i studentima u Italiji, a dat će im zaštitnu opremu i tradicionalne kineske lijekove.

Kineski stručnjaci će uglavnom raditi u toskanskoj regiji Italije.

Avion bi trebao stići u Milano u 16.45 sati.

U avionu iz Kine je poslano osam tona medicinskih potrepština koje je pokrajina donirala, uključujući 30 ventilatora, 20 kompleta medicinskih monitora, 3.000 zaštitnih odijela, 300.000 medicinskih maski, 20.000 maski N95 i 3.000 vizira za lice.

Prije toga, Kina je poslala dvije medicinske ekipe s ukupno 22 osobe i više od 20 tona sanitetskog materijala kako bi pomogla italijansku borbu protiv epidemije.

COVID-19 je u utorak navečer u Italiji odnio 6.820 života, što je od izbijanja pandemije najviše smrtnih slučajeva u jednoj državi.