Beskontaktna plaćanja mogu pomoći smanjenju zaraze

Beskontaktna plaćanja mogu pomoći smanjenju zaraze

Europska agencija za banke (EBA) pozvala je kompanije za usluge platnog prometa da olakšaju klijentima beskontaktna plaćanja kako bi se smanjio rizik zaraze koronavirusom.

Kompanije za pružanje usluga plaćanja mogu pomoći ograničiti širenje virusa olakšavanjem plaćanja bez fizičkog kontakta, kao što je to slučaj pri plaćanju gotovinom, objavila je EBA, slijedeći preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Beskontaktna plaćanja mogu se vršiti držanjem debitnih ili kreditnih kartica iznad terminala za plaćanje, odnosno preko aplikacija na mobilnim telefonima kao što su Google Pay ili Apple Pay, piše Jutarnji list.

Regulator također potiče kompanije za usluge plaćanja da povećaju limit za beskontaktna plaćanja na 50 eura po jednoj transakciji, gdje je to moguće, u skladu s onim što dopuštaju pravila Europske unije.

U Francuskoj koja je u karanteni zbog koronavirusa, pariške pekare već apeliraju na građane da koriste beskontaktna plaćanja.

Radi zaštite vozača autobusa pariške su vlasti također uvele mogućnost plaćanja karata tekstualnom porukom preko mobitela, podsjeća Reuters.

EBA će omogućiti kompanijama za usluge plaćanje izuzeće od takozvane stroge provjere identiteta klijenata, koja podrazumijeva da se identitet klijenta provjerava više puta za iznose do najviše 50 eura kako bi se spriječile prevare, poručuje europski regulator.

EBA potiče klijente i trgovce da poduzmu nužne sanitarne mjere opreza pri pružanju usluge odnosno korištenju terminala za plaćanje na prodajnim mjestima za kupljenu robu u trgovini na kojima se traži identifikacija putem PIN-a, te da razmotre sve raspoložive metode plaćanja, poput beskontaktnih ili daljinskih plaćanja“, stoji nadalje u priopćenju.

Iz platne kompanije Worldline za Reuters su izjavili da se od nekih trgovaca moglo čuti da više ne prihvaćaju gotovinu, već potiču na beskontaktna plaćanja ili ih čak zahtijevaju.

U prvih nekoliko dana karantene u Francuskoj, online bank N26 zabilježio je u transakcijskom miksu povećanje na strani kartičnih plaćanja a pad transakcija na bankomatima, izjavio je Reutersu Jeremie Rosselli, glavni menadžer te banke za Francusku.

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.