Industrija

Primjeri iz prakse: Kako se u HeidelbergCementu u BiH i Hrvatskoj bore sa koronavirusom


Kao društveno odgovorna kompanija HeidelbergCement uvijek nastoji da ide korak ispred kada je u pitanju briga za zdravlje radnika.

Navešćemo ih kao jedan od dobrih primjera iz prakse, koji su na vrijeme preduzeli mjere predostrožnosti kako bi zaštitili radnike, ali i posao kojim se bave u vrijeme pandemije. Već krajem februara preduzeli su prve, a onda i vrlo opsežne mjere prevencije. Čim se epidemija pojavila u Evropi i počela širiti u Italiji, sva međunarodna putovanja su obustavljena, a zatim i domaća, uz otkazivanje svih sastanaka i ograničavanje okupljanja ljudi.

Zahvaljujući velikoj porodici HeidelbergCement grupi koja broji 55.000 zaposlenika dobili su vijesti iz prve ruke i bili u mogućnosti na vrijeme reagirati u svim smjerovima kako bi se na što bolji način zaštitili.

Aktivirali su Krizni menadžment tim kao i Krizni plan, a Krizni menadžment tim je donio niz odluka za prevenciju i zaštitu zdravlja radnika i svih osoba koje posjećuju njihove pogone i urede, kako u Bosni i Hercegovini tako i u Hrvatskoj.

Na samom početku pandemije generalni direktor i vođa Kriznog tima Branimir Muidža, obratio se videoporukom i dopisom svim svojim zaposlenim poslavši im nekoliko ključnih poruka, među kojima su:

  • Osigurajmo da stopa infekcije ostane na niskom nivou
  • Obratite pažnju na ličnu higijenu i osigurajte da ostanemo zdravi
  • Krizni menadžment tim preduzima aktivne mjere, u potpunosti slijedite preporuke i odluke
  • U trenucima izazova i nepoznanica, važna je odgovornost, disciplina, solidarnost i zajedništvo
  • Vaše nam je zdravlje na prvom mjestu!

Kako kažu u Tvornici Cementa Kakanj ponosni su na odgovornost i disciplinu koju su radnici pokazali i u ovim izazovnim vremenima!

Krizni tim TCK kontinuirano prati situaciju iz sata u sat i donosi odluke koje su na dobrobit zaštite zdravlja i kontinuiteta proizvodnje kako bi cement bio dostupan svima onima kojima je neophodan.

Komunikacija je ključna i olakšana je korištenjem novih alata koji omogućavaju kreiranje različitih grupa komunikacije, brze razmjene informacija, kreiranje i korištenje zajedničkih baza podataka (dokumenti, odluke, preporuke, linkovi na internet stranice najrelevantnijih institucija). To omogućava nužnu i najbržu moguću razmjenu informacija kao i individualnih i grupnih video poziva. Na taj način moguće je promptno saznati informacije i odmah adekvatno djelovati.

Pojavom prvozaraženog u BiH u Tvornici Cementa Kakanj postavili su stanice za dezinfekciju ruku počevši od samog ulaska u krug tvornice i poslovnih jedinica, pa do ulaska u sve objekte i poslovne prostore. Mjere temperaturu svima koji ulaze u krug tvornice beskontaktnim instrumentima za mjerenje.

Odmah na početku su za sve zaposlene, ali i treća lica koja borave u njihovim pogonima, izradili letak sa kriznim planom i mjerama prevencije suzbijanja širenja COVID19. Neke od mjera koje je taj krizni plan sadržavao su zatvaranje kantine, odgađanje svih obuka, izbjegavanje javnog gradskog i međugradskog prijevoza, zabrana korištenja liftova, mjere o postupanju u slučaju zaraze nekog od uposlenika ili ako je neko od zaposlenih bio u kontaktu sa zaraženim.

Kako ističe direktor Muidža, potrudili su se da u svojim planovima predvide sve moguće scenarije.

„Po svim našim proizvodnim pogonima su distribuirani informacioni materijali, posteri i preporuke kako bi radnicima što više podigli svjesnost i obavezali ih na poštivanje pravila radi njihovog zdravlja“, kaže direktor, te dodaje:

„Prateći svjetske trendove digitalne transformacije, prije pola godine počeli smo implementaciju projekta ‘My digital workplace’ (moje digitalno radno mjesto) koji nam je olakšao da sa našim zaposlenim organizujemo rad od kuće. Zahvaljujući tome sad većina našeg administrativnog osoblja radi od kuće. Na ovaj način smo smanjili kretanje ljudi i same kontakte koje bi međusobno ostvarivali.”

Sve mjere koje su preduzete u tvornici u Kaknju i poslovnim jedinicama u Sarajevu i Banja Luci, preduzete su  istovremeno i u kćerkama kompanijama TBG BH, Te TBG Beton i Dunav Drava Cement u Hrvatskoj.

„Vjerujemo da ćemo praćenjem preporuka koje smo sami kreirali, praćenjem preporuka državnog Kriznog štaba prevazići ovu situaciju što bezbolnije i sa što manje zaraženih. Zahvalni smo svim našim radnicima u proizvodnim pogonima i vozačima zahvaljujući kojima naši proizvodni procesi teku, ali i administrativnom osoblju koje prati ove procese iz svojih kućnih ureda. Budite odgovorni prema sebi, svojoj porodici, svojim prijateljima i svojim kolegama, kao i njihovim porodicama i striktno i odgovorno poštujte sve mjere opreza i propisane važeće upute“, poruka je direktora Branimira Muidže.