Investicije

Privrednici o saradnji sa Opštinom Istočna Ilidža: Olakšice i subvencije privlače nove investicije


Opredjeljenje rukovodstva Opštine Istočna Ilidža, predvođeno načelnikom Marinkom Božovićem, da budu orijentisani ka stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta, za kratko vrijeme dalo je odlične rezultate, pa investitori u sve većem broju hrle u ovu opštinu. Reprezentativni poslovni objekti: Nelta, Dukata, Kompeksa, Fabrike cementa Lukavac, Total-trade, Foboluksa, Krajina klasa, Sim-impeksa, Mlijeko produkta, Eko-željeznice, koji su nikli na području ove Opštine, to najbolje dokazuju.

U protekle dvije godine ova opština je ponudila investitorima lepezu olakšica i subvencija, te preko komercijalnih banaka plasirala preko 2 miliona KM beskamatnih kredita. Zahvaljujući tome, investitori koji ulažu kapital u male zanatske proizvodne pogone do 200 m2, mogu ostvariti popust od 90 posto troškova građevinske dozvole. Takođe, investitori koji grade u poslovnoj zoni „Od mosta do mosta“, ostvaruju popuste prilikom izdavanja građevinskih dozvola do 50 posto, kako za rentu, tako i za uređenje građevinskog zemljišta.

O tome koliki je značaj pomenutih olakšica i subvencija za privrednike – investitore rekli su nam oni sami.

 Sve neophodne dozvole na vrijeme

U Fabrici cementa Lukavac imaju samo riječi hvale za saradnju sa Opštinom Istočna Ilidža na projektu pokretanje nove betonare „NISBAU“ u januaru 2020 godine. Prema riječima Nihada Begića, direktora prodaje i marketinga Fabrike cementa Lukavac, svi poslovi koje su dogovorili s opštinom tekli su po planu i transparentno, u okviru propisanih rokova.

Naročito bih istakao otvorenost i susretljivost Marinka Božovića, načelnika opštine Istočna Ilidža i njegovog tima, koji su  pokazali spremnost da nam pomognu. Izdvojio bih, takođe, i  kooperativnost i korisno savjetovanje svih službenika Opštine u vezi sa podnošenjem zahtjeva, jer naš cilj je bio da što prije zavšimo pribavljanje potrebnih dozvola u skladu sa svim zakonskim regulativama. Stoga, moja preporuka svim privrednicima koji žele da investiraju jeste da dođu u opštinu Istočna Ilidža, koja se pokazala kao izuzetan poslovni partner“, istaknuo je Begić.

Fabrika cementa Lukavac je 2014. pokrenula vlastitu proizvodnju betona pod nazivom Lukavac Beton, a proizvodnja se odvija u betonarama u Istočnom Sarajevu i Banjoj Luci. Potreba za novom betonarom na području opštine Istočna Ilidža, ukazala se usljed proširenja obima poslova i brže i kvalitenije isporuke betona klijentima na tržištu Sarajeva.

Nova betonara „NISBAU“ imaće kapacitet 60 m³/h i potpuno je automatizirana, čime se olakšava rad i obezbjeđuje kontinuiran kvalitet proizvoda. Naša podružnica Istočna Ilidža ima već dogovorene poslove, čija realizacija će se odvijati ovisno o razvoju trenutne situacije sa pandemijom korona virusa. Bilo bi važno da krenemo u što skorije vrijeme sa proizvodnjom i zahvaljujući uspješnoj saradnji sa opštinom Istočna Ilidža ostvarimo pozitivne poslovne rezultate u 2020.“ naglasio je Begić.

Uspješno realizovan projekt od 2 miliona KM

Na veliku ažurnost i profesionalnost zaposlenih u Opštini Istočna Ilidža ukazao je i Boško Popadić, vlasnik i direktor kompanije „Total- Trade“ d. o. o. Doboj, koja uspješno posluje već 32 godine.

Svi zaposleni u Opštini Istočna Ilidža, počev od  načelnika Marinka Božovića pa dalje, bili su maksimalno korektni prema nama i potrudili se da zaista brzo i redovnom procedurom dobijemo sve neophodne dokumente, među kojima i urbanističku i građevinsku saglasnost. Radilo se o projektu prodajno-servisnog centra za autodijelove za putnička vozila, kamione i traktore, a vrijednost te investicije je bila 2 miliona KM. Projekat je uspješno realizovan i prodajno-servisni centar veličine 1.500 m2, počeo je sa radom u decembru 2019. godine“, kaže Popadić.

Inače kompanija Total-Trade, kako navodi dalje Popadić, širi svoje poslovanje na 10 opština u Republici Srpskoj.

Moj plan je da investiram u projekte praktično u svim većim gradovima i opštinama u Republici Srpskoj. Međutim, u nekim opštinama imao sam toliko problema zbog sporog izdavanja dokumenata i raznoraznih uslovljavanja, pa sam čak bio odustao od posla. Za razliku od ovakvih slučajeva, u Opštini Istočna Ilidža zadovoljni smo sa kompletnom saradnjom i preporučujem ostalim privrednicima da ovdje slobodno investiraju“, naglasio je Popadić.

Subvencije za građevinsku dozvolu i zapošljavanje

U kompaniji Fobolux d. o. o. Istočna Ilidža, koja se bavi veleprodajom i maloprodajom boja, lakova i ostalih materijala za završne radove u građevinarstvu, prema riječima Vladislava Đurovića, zahvaljujući susretljivosti Opštine Istočna Ilidža pod povoljnim uslovima kupili su  zemljište za gradnju tri objekta.

Naime, mi smo 2009. godine  na području ove opštine sagradili naš prvi poslovni objekat površine 350 m2 plus upravni dio, pored toga smo sagradili i još jedan manji objekat površine 200 m2. Prije dvije godine smo sagradili i treći objekat  površine 600 m2, koji je namijenjen za skladište roba, kako bi time zaokružili kompletnu ponudu prema klijentima. Cjelokupna investicija, koja se sastoji od 1200 m2 poslovnog prostora, koštala nas je oko milion KM“, kaže Vladislav Đurović.

Kako dalje navodi Đurović, iz Opštine Istočna Ilidža su brzo reagovali po pitanju svih neophodih dokumenata, pa je kompanija Fobolux u veoma kratkom roku dobila i građevinsku i urbanističku dozvolu.

Takođe, dobili smo još neke olakšice od strane Opštine, koliko je u njihovoj moći, poput subvencija na građevinsku dozvolu i subvencije na zapošljavanje novih radnika preko biroa. Imamo ukupno 16 zaposlenih, od kojih je četiri radnika zaposleno u posljednje dvije godine“, istaknuo je Đurović.

Pripremljene lokacije za privrednike

Da je Opština Istočna Ilidža prijateljski naklonjena prema poslodavcima, uvjerila se i „Pekara Manja“, koja posluje u okviru kompanije Krajina Klas d. o. o. Banja Luka. Prema riječima Saše Trivića, pomoćnika direktora Krajina Klas d.o.o. Banja Luka, ova opština već ima pripremljene lokacije za privrednike, koji ovdje žele da grade poslovne objekte.

U sklopu lokacije dovedena je sva neophodna infrastruktura, počev od vode, struje i kanalizacije. Takođe, za potrebe našeg projekta izvršili su i izmjenu regulacionog plana i obezbjedili svu dokumentaciju koja nam je potrebna kao investitoru“, naglasio je Trivić.

„Pekara Manja“ već godinama radi u iznajmljenim prostorima, a kako navodi dalje Trivić,  uskoro će imati vlastitu poslovnu zgradu. Zahvaljujući pomoći Opštine Istočna Ilidža, „Pekara Manja“ je pod povoljnim uslovima kupila 9.000 m2 zemljišta, na kome grade vlastiti poslovni objekat veličine 1.000 m2, sa mogućnošću proširenja na 4.000 m2.

U ovom poslovnom objektu nalaziće se skladište gotovih proizvoda, a u planu imamo i uspostavljanje proizvodne linije pekare, koja će biti potpuno automatizovana. Radove smo počeli u avgustu 2019., a njihov završetak planiran je u junu ove godine, ako se zbog novonastalih okolnosti nešto ne promijeni. Kompletna investicija koštaće nas 3 miliona KM, kada sve bude realizovano“, tvrdi Trivić.

Kako dalje navodi Trivić, zaposleni u  Opštini Istočna Ilidža svo vrijeme trajanja projekta bili na usluzi “Pakara Manja“,  počev od kupovine zemljišta, do koprojektovanja, te pomoći oko pronalaska izvođača radova itd.

Već tokom prvog razgovora sa načelnikom Božovićem, bilo nam je jasno da smo dobrodošli u Opštinu Istočna Ilidža i da ćemo imati svu moguću pomoć oko realizacije našeg projekta. Zbog  njihovog profesionalnog odnosa, vjerujem da će se i u budućem periodu brojni privrednici odlučiti da posluju na teritoriji Opštine Istočna Ilidža“, rekao je Trivić.

Piše: Irena VASIĆ-DOBRIĆ