Tema u fokusu

Da li će privrednici preživjeti kliničku smrt ili stvaramo armiju nezaposlenih u BiH?


Pred bosanskohercegovačkim društvom tri su cilja: pobijediti koronavirus, osigurati bezbjednost i sačuvati domaću privredu. Na to upućuju i upozoravajući primjeri zemalja regiona i Evrope, od kojih su mnoge bile prinuđene da primarni problem očuvanja javnog zdravlja posmatraju i rješavaju paralelno sa problemom očuvanja privrede.

To su goruća pitanja koja u ovim okolnostima zahtijevaju poseban pristup, kako bi se izbjegle ozbiljne posljedice jer veliki dio bh. privrede već je u kliničkoj smrti. Bez direktne pomoći privredi moguće posljedice su gašenja velikog broja kompanija i stvaranje armije novih nezaposlenih, a time i ogroman manjak novca u budžetu.

Da li je, naime, realno očekivati da i ona preduzeća koja ne rade, ne ostvaruju nikakav prihod, a nemaju ni konretnu podršku za izlazak iz situacije u kojoj se nalaze, mogu redovno i bez zastoja ispunjavati sve obaveze? Realni sektor suočava se sa brojnim problemima, a vanredne okolnosti izazvane novim koronavirusom posebno ugrožavaju mala i srednja preduzeća (MSP) koja ne mogu pokriti troškove koji se samo akumuliraju od uvođenja zabrane rada.

Za razliku od preduzeća iz javnog sektora, brojna MSP svakodnevno bilježe minus po osnovu troškova zakupa, zarada sa pratećim porezima i doprinosima, kreditnih anuiteta, režijskih troškova, taksi i naknada, raznih vrsta doprinosa… Likvidnost im je ugrožena i upitna, a istu održavaju kreditima koji ne umanjuju već samo odlažu i gomilaju obaveze koje jednog dana moraju doći na naplatu.

Svjesni situacije u kojoj se nalaze, domaći privrednici formirali su grupu pod radnim nazivom ‘’Glas malih biznisa’’ uz poruku da reakcije od nadležnih vlasti očekuju sad – jer će u maju biti prekasno. Kako su članovi grupe istaknuli – privrednicima je potrebna hitna pomoć da bi počeli razmišljati o podizanju biznisa, a ne o troškovima i radnim mjestima koje moraju ugasiti. Kako dalje navode, promjena smjera razmišljanja poduzetnika, promjena njihovog raspoloženja iz depresije u nadahnuće, može značiti više nego bilo šta na svijetu da BiH dignu na noge u rekordnom vremenu.

Glas privrednika treba biti bitan (Arhivske fotografije)

‘’Glas malih biznisa’’ očekuje hitno donošenje jasnih i nedvosmislenih mjera za pomoć svim privrednicima, a neke od mjera koje su zatražene su: oslobađanje plaćanja poreza na dobit za 2019.; oslobađanje plaćanja akontacije poreza na dobit; osloboditi firme plaćanja doprinosa do prestanka važenja vanrednih uvjeta; subvencionirati 50% plaća malim firmama i obrtima, te pogođenim izvoznim firmama; izmijeniti zakon o PDV da se plaća po naplati, a ne po izdatoj fakturi; izglasati obavezan moratorij na rate kredita od 3 do 12 mjeseci za sve građane koji to zatraže; izglasati obavezan moratorij na rate kredita svim firmama koje sumnjaju da će imati problema sa isplatama plaća i obaveza prema dobavljačima; fond za pomoć i garanacije firmama koje uvoze deficitarne sirovine ili proizvode, a nisu to više u mogućnosti jer im kupci nisu platili na vrijeme, jer su povećane cijene nabave ili transporta na međunarodnom tržištu, jer su promijenjeni uvjeti plaćanja; rebalans budžeta na svim nivoima; smanjenje nadoknada, paušala i svih primanja svim zastupnicima i državnim uposlenicima; napraviti plan sjetve, uložiti i obezbjediti sjeme, preorati svaki m2, posaditi sve kulture koje trebaju BiH i osigurati poticaje; napraviti strategiju razvoja bh. turizma; napraviti strategiju oglašavanja bh. turističkih potencijala…

Nadamo se da će Vlada i sindikati zajednički, solidarno i društveno odgovorno pristupiti ovoj situaciji. U suprotnom, biće teško izboriti se sa privrednim i finansijskim kolapsom koji prijeti i mnogim ekonomski snažnijim zemljama od naše, a nosi nesagledive posljedice.

Alen MEHANOVIĆ