Svijet

Sjeverna Makedonija službeno je nova, 30. članica NATO-a


I dok se svijet bori sa pandemijom virusa corona juče se Sjeverna Makedonija pridružila NATO-u, postavši 30. članicom Saveza nakon dugotrajnog postupka tokom kojeg je morala promijeniti ime države.

Republika Sjeverna Makedonija službeno je nova, 30. članica NATO-a“, priopćila je vlada u Skoplju. “Ispunili smo generacijski san.”

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je “Sjeverna Makedonija sada dio NATO-ove porodice koju čini trideset država i gotovo milijarda ljudi. Porodice koja se temelji na uvjerenju da smo svi zajedno jači i sigurniji bez obzira na izazove s kojima smo suočeni.”

Sjeverna Makedonija je položila instrument potvrde Sjevernoatlantskog ugovora pri State Departmentu u Washingtonu – posljednji formalni korak za pridruživanje Savezu.

Ulazak Sjeverne Makedonije u članstvo NATO-a predstavlja kulminaciju višegodišnjih napora vlade i naroda Sjeverne Makedonije“, rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo.

Njezino članstvo “pridonijet će većoj integraciji, demokratskoj reformi, trgovini, sigurnosti i stabilnosti diljem regije” te pokazati drugim zemljama da su vrata NATO-a otvorena, dodao je.

Prošle godine Sjeverna Makedonija je promijenila ime kako bi riješila dugotrajni spor s Grčkom, uvjet koji je Atena postavila Skoplju za ulazak u članstvo NATO-a i EU-a.

Čekali smo ovaj dan gotovo 30 godina“, napisala je na Twitteru ministrica obrane Sjeverne Makedonije Radmila Sekerinska.