Novosti

Ministarstvo finansija RS – Budžet će zadržati stabilnost


Budžet Reublike Srpske (RS) je stabilan, a sve obaveze prema budžetskim korisnicima, uključujući redovnu isplatu plaća i penzija se izvršavaju na vrijeme – saopćeno je iz entitetskog Ministarstva finansija.

‘’Zahvaljujući mjerama koje su preduzete pravovremeno, prethodno planiranom budžetskom suficitu i budžetskim rezervama, te formiranjem posebnog računa Fonda solidarnosti, ali i pregovorima sa Svjetskom bankom, Međunarodnim monetarnim fondom i drugim međunarodnim finansijskim institucijama, uključujući i značajnu pomoć vlasti Republike Srbije i Republike Kine, Budžet RS će i dalje zadržati stabilnost’’ – tvrde iz tog resora Vlade RS.

U vrhu prioriteta je zaštita zdravlja stanovništva, kao i podrška privredi, zbog čega je u martu obezbjeđena hitna isplata povrata poreza i doprinosa za povećanje plata u RS.

Svi podsticaji iz 2019. godine za poljoprivredne proizvođače su izmireni, a redovno se izmiruju i podsticaji iz 2020. godine. Planirane su i nove mjere podrške poljoprivrednim proizvođačima s ciljem omasovljenja proizvodnje, uključujući i dodatni regres za nabavku domaćeg sjemena u visini od 50 posto njegove cijene.

‘’U ovim teškim vremenima posebnu zahvalnost iskazujemo vlastima Republike Srbije koji su i prethodnih godina, ali i u ovim teškim vremenima i uslovima globalne prijetnje po ekonomiju i stanovništvo, iskazale nesebičnu podršku prema RS’’, navode iz entitetskog Ministarstva finansija.