Novosti

Limometal radi punom parom uz poštovanje svih odluka i preporuka o zaštiti zaposlenika


Zbog pandemije koronavirusa većina tvornica u našoj zemlji je zastavila ili smanjila proizvodnju, ali mašine u Limometalu, jednom od lidera na Balkanu u sektoru proizvodnje i prodaje krovno-fasadnih profilisanih limova, još rade punom parom.

Kako ističu iz menadžmenta uspješne kompanije iz Cazina, poštuju sve odluke i preporuke o zaštiti na radu.

‘’U fabrici, ali i na gradilištima preduzeli smo sve mjere zaštite, kako bi se opasnost od širenja koronavirusa svela na najmanju moguću mjeru, a istovremeno omogućio nesmetan i normalan rad u kompaniji, ali i na gradilištima u Derventi, Bihaću i u Tuzlanskom kantonu. Od preventivnih mjera, obavezna je dezinfekcija ruku prilikom ulaska u prostorije i sva transportna vozila. S tim u vezi nabavili smo dozatore za dezinfekciju ruku, dezinfikatore za dozatore za ruke, dezinfekcijska sredstva, maske za sve radnike i rukavice za zaštitu ruku.  Zaposlene u fabrici smo podijelili u dvije grupe, tako da jedni rade jedan dio dana, a drugi odmaraju. I radno vrijeme smo skratili i ono je sada od 8 do 15 sati. Udaljenost između radnika je po pet metara, a u adminstraciji je samo po jedan zaposleni u kancelariji’’, kaže direktor firme Mensur Mulalić.

Prvi čovjek uspješne tvornice svjestan je činjenice da će pandemija koronavirusa i u našoj zemlji ostaviti teške ekonomske posljedice. Ističe da Limometal ima već dosta ugovorenih poslova, ali da je neophodna podrška države privatnim kompanijama.

‘’Za sada stojimo čvrsto na nogama. Naravno da će sve utjecati i na globalnu ekonomiju. To ne može  zaobići ni nas u BiH, ali valja nam se boriti. Sada je najbitnije da se svijet izbori sa pandemijom, otvore se putevi i granice, a onda će sve biti lakše’’, govori Mulalić te dodaje da je jedan od kamiona firme sa limom i dalje u Italiji, ali da nije bilo zastoja u prozvodnji jer su taj problem riješili uvozom iz Turske.

Limometal se može pohvaliti bogatim portfoliom. Njegovi proizvodi koriste se u zemljama Bliskog istoka, SAD-a, Južne Koreje i drugih. Zahvaljujući CE certifikatu proizvodnje prema svjetskim standardnima, omogućena im je međunarodna saradnja. Dugoročne i kratkoročne saradnje uspostavili su sa firmama širom svijeta, poput Ecosystem Haus iz Južne Koreje, Keep Company iz Iraka, REMS Immobilien iz Njemačke, A-Group Austrija i druge. Izložbeni salon i prodaju imaju u Cazinu.