Novosti

Kako je aplikacija za videopozive po vrijednosti pretekla neke aviokompanije


Očigledni profiteri krize izazvane koronavirusom su proizvođači lijekova i osnovnih potrepština, uključujući tu i dezinfekciona sredstva. Međutim, i IT sektor bilježi neke nevjerovatne uspjehe.

Dobar primjer za to je aplikacija Zoom, preko koje sada veliki broj nastavnika realizuje online nastavu. Nju koriste i crkve kako bi držale virtuelne mise, ali i ljudi koji žele da upoznaju srodnu dušu. Aplikacija naime omogućava održavanje video poziva sa čak 99 osoba.

U 2019. godini njena tržišna vrijednost iznosila je 16 milijardi dolara, i ona nije bila tako široko poznata kao danas. U međuvremenu se pak desila pandemija koronavirusa, koja nas je natjerala da radimo od kuće.

Zoom sada koristi veliki broj kompanija. One tu uslugu plaćaju nešto manje od 18 eura na mjesečnom nivou. Za fizička lica je pak aplikacija besplatna, ali trajanje poziva je ograničeno na 40 minuta. Iz tog razloga je koristi veliki broj prosvjetnih radnika.

Njenu naglu popularnost primijetili su i investitori. Zato je vrijednost kompanije koja stoji iza Zooma munjevito porasla. Cijena akcije je sa 70 dolara u januaru skočila na 150 dolara krajem marta. To znači da vrijednost kompanije sada iznosi nevjerovatnih 42 milijarde dolara.

Zanimljivo je da su neki investitori u brzini i haosu usljed velikih lomova na tržištu, invstirali u pogrešan Zoom. Tako je poraslo interesovanje i za akcije Zoom Technologies, i to za čak 1.500 posto. Ova kineska kompanija je također, ni kriva ni dužna, profitirala na pandemiji.