Tema u fokusu

Operator OIEiEK – oko 6,5 miliona KM namijenjeno poticajima nezakonito „ogoljeno“


I pored brojnih prepreka s kojim se suočava u  poslovanju, Operator OIEiEK u 2019. godini ostvario je ostatak prihoda u iznosu od milion KM i obradio više od 400 zahtjeva za poticaje od strane proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora.

Operator za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju (OIEiEK ) uspio je da u 2019. godini transferira svu potrebnu količinu novca namjenjenog poticaju proizvođačima, zatim da finansira svoj rad i da ostvari razliku prihoda nad rashodima u iznosu oko milion KM.

Ta sredstva su, prema riječima Boriše Misirače, direktora OIEiEK, prenesena u 2020. i  imaju preciznu namjenu, poticaj proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Negativan utjecaj državnih institucija

Bez obzira na izuzetno nepovoljne okolnosti, koje se tiču neshvatljivo negativnog uticaja nekih državnih institucija na Operator za OIEiEK, a pri tome mislim na kontrolne, porezne i inspekcijske institucije, mogu istaći da je Operator uspio da sve prepreke, uglavnom neosnovano stvorene, prevaziđe i realizuje u punom kapacitetu obaveze, koje ima prema svojim klijentima, građanima i proizvođačima OIE“, istaknuo je Misirača.

A obaveze koje Operator za OIEiEK ima su brojne, počev od toga da prima zahtjeve za uspostavu obligacionog odnosa sa proizvođačima, da kontroliše ispravnost i kompletnost dostavljene dokumentacije, plaća dostavljene fakture, da vodi evidencije iz kojih se prati rast ove oblasti, učestvuje u pravljenju predikcija daljeg razvoja,  itd.

Međutim, naš rad je bio otežan jer je Vlada FBiH napravila svojevrsni vakuum u trajanju od pet godina i tek krajem 2018. ponovo ažurirala Akcioni plan, čiji su ključni dio dinamičke kvote. Ove kvote omogućavaju sklapanje novih ugovora Operatora OIEiEK sa proizvođačima električne energije iz OIE, koji su stekli sve uslove. Posljedica tog zastoja bila je da je broj njihovih predanih zahtjeva u 2019. godini narastao na više od 400“, naglasio je  Misirača, dodajući da su to vrlo obimni, zahtjevni i odgovorni poslovi, koji su obilježili rad Operatora u 2019.

Poticaji podvrgnuti nezakonitim opterećenjima

Operator za OIEiEK uspostavljen je 2014. godine, kada je Parlament FBiH uzvojio Zakon o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasnu kogeneraciju. Kako navodi dalje Misirača, Zakon je definisao i druge važne elemente koji su trebali usmjeriti aktivnosti Vlade FBiH ka uspostavljanju efikasne infrastrukture i legislative u ovoj oblasti.

Međutim, procesi nakon uspostave Operatora za OIEiEK, vođeni su u pogrešnom smjeru, što je dovelo do toga da Operator, suprotno od njegove zakonske definicije po kojoj je neprofitna organizacija, poprimi kategoriju privrednog društva. Ova deformacija uzrokovala je da značajan dio novca, najmanje oko 6,5 miliona KM, koji je u proteklih pet godina morao biti transferiran samo na relaciji građani-proizvođači, bude na tom putu podvrgnut raznim, nezakonitim opterećenjima kao što je porez na dobit, indirektnim porezima, porezima na administrativne naknade i slično“, upozorava Misirača.

Pojednostavljeno rečeno, 1 KM koju onaj koji plaća račun za potrošenu električnu energiju plati za obnovljive izvore energije, a koja je trebala završiti kao poticaj proizvođaču, na tom putu bude ogoljena na razne načine, tako da znatno manje od te 1KM, završi kao poticaj.

Od pomenutih 6,5 miliona KM, čak 1,1 milion KM prikupljenih sredstava u periodu od pet proteklih godina do danas, umjesto za poticaje, završilo je u budžetu HNK kantona na ime poreza na dobit. Također, nezakonito je prikupljeno i 5 miliona KM po osnovu PDV-a, čime su oštećeni svi građani u Federaciji BiH, ali i Eletroprivrede u BiH“, naglasio je Misirača.

Kako dalje navodi Misirača, osnivač Operatora za OIEiEK moraće što prije ispraviti ovu, ali i sve druge deformacije koje su napravljene.

Mislim da zakonodavna vlast, prije svega Parlament FBiH, mora pretresti ovu oblast kroz  tematsku sjednicu, analizu stanja, te zauzimanje novog pristupa u daljim aktivnostima izvršne vlasti i svih drugih sudionika, uključujući i Operator za OIEiEK“, istaknuo je Misirača.

Piše: Irena VASIĆ-DOBRIĆ