Novosti

PKKS: Oko 800 anketiranih privrednih subjekata očekuje gubitak 196 miliona KM


Predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo Muamer Mahmutović juče je, na redovnoj zajedničkoj pres-konferenciji Vlade i Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo, istakao kako oko 800 anketiranih privrednih subjekata u Kantonu očekuje gubitak više od 196 miliona KM.

Kantonalna privredna komora u saradnji s Ministarstvom privrede KS, a na osnovu zaključka Koordinacionog tijela ovih je dana provela anketu među privrednim subjektima s područja Kantona o problemima sa kojima se suočavaju u jeku pandemije izazvane koronavirusom, kako bi se što prije pronašla rješenja za prvu pomoć privredi – naveo je Mahmutović.

Komora, kako je dogovoreno, dostavlja privremeni izvještaj Koordinacionom tijelu Vlade KS za predlaganje mjera zaštite i oporavka privrede i poboljšanje položaja uposlenika i privrednika pogođenih krizom izazvanom pandemijom koronavirusa, na bazi 815 popunjenih online upitnika.

Od ukupnog broja pristiglih odgovora, 79,7 posto privrednih subjekata očekuje pomoć od nadležnih organa vlasti u vidu sufinansiranja plata radnika, 50,2 posto u vidu grantova u svrhu održavanja poslovanja, 32,2 posto u vidu odgode plaćanja kredita, 21,1 posto očekuje plasiranje novih povoljnih kredita i 22,8 posto očekuje nadoknadu nastale štete. Predlagane su i druge mjere koje bi bile od koristi privredi u ovom trenutku – precizirao je Mahmutović.

Što se tiče otpuštanja zaposlenika prouzrokovanih krizom, predsjednik Privredne komore KS je kazao kako 56,5 posto onih koji još uvijek ne znaju da li će poduzeti tu nepopularnu aktivnost, kao i da će to zavisiti i od trajanja krize. Mahmutović je dodao da je 27,5 posto ispitanika izjavilo da će otpustiti svoje radnike, 6,7 posto da neće otpustiti radnike, a preostalih 9,3 posto se izjasnilo u nekom drugom obliku na postavljeno pitanje.

Ukupno procijenjeni gubici u poslovanju za period april, maj i juni 2020. godine, u odnosu na isti period 2019. godine, kako je kazao Mahmutović, za sve anketirane poslovne subjekte na ovom uzorku iznosi 196.965.731 KM.

Ekonomska kriza koja neminovno dolazi će, zbog poremećaja na tržištu uzrokovanih pandemijom koronavirusa, najznačajnije u prvom valu pogoditi mikro i mala preduzeća te samostalne djelatnike, kao i djelatnike u hotelijerstvu i ugostiteljstvu. Odmah nakon toga će biti pogođeni i svi ostali privredni subjekti, pa stoga treba u tom svjetlu donositi i primjerene mjere, kako bi se barem djelomično ublažile posljedice i kako bi poslodavci zadržali svoje radnike –  kazao je Mahmutović.