Novosti

Općina Kalesija će pomoći poljoprivrednicima u proljetnoj sjetvi


Općina Kalesija zajedno s Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Tuzlanskog kantona i Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH, planira pomoći poljoprivrednim proizvođačima koji su obavili ili planiraju da obave proljetnu sjetvu.

Podsticaji će se vršiti na način da će se svim poljoprivrednim proizvođačima nadoknaditi troškovi nabavke sjemena, zaštitnih sredstava i mineralnih gnojiva, uz dokaz račun za kupljenu robu, saopćeno je iz Općine Kalesija.

Iznos i količina podsticajnih sredstava zavisit će i od broja prijavljenih proizvođača koji su obavili ili planiraju da obave proljetnu sjetvu, uz ograničenje najviše do 1.000 KM po korisniku.

Svi poljoprivredni proizvođači, koji žele da učestvuju u ovim podsticajnim sredstvima moraju imati račune za kupljeno sjeme, zaštitna sredstva i mineralna gnojiva, koji će se upoređivati s količinom zasijanih površina, a koje Služba mora dostavit kao izvještaj navedenim ministarstvima.

Ovim putem Općina Kalesija obavještava poljoprivredne proizvođače koji nisu prijavili plan proljetne sjetve u Općini Kalesija za 2020. godinu, da se mogu javiti predsjednicima svojih  mjesnih zajednice radi evidentiranja planirane površine i vrste kulture koju žele zasijati u proljetnoj sjetvi.

Rok za prijavu je do 10. april ove godine.