Novosti

Dogovorena raspodjela 330 miliona eura za BiH


Postignuta je saglasnost oko uspostavljanja jedne koordinacione grupe sa fokusom u socioekonomskom radu i postignuta je saglasnost oko raspodjele sredstava, ne samo o aranžmanu sa MMF-om već i ostalim finansijskim institucijama poručio je Johan Satler.

Ovo je rečeno nakon sastanka lidera SNSD-a Milorada Dodika, HDZ-a BiH Dragana Čovića i SDA Bakira Izetbegovića sa predstavnicima EU i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Deblokriano je 330 miliona eura od MMF-a za BiH. MMF Bosni i Hercegovini nudi 330 miliona eura za pomoć u saniranju šteta od koronavirusa.

Omogućeno je MMF-u da brže reaguje u kriznim situacijama, ovo novo Koordinaciono tijelo treba da pomogne da se brže i efektnije djeluje, kazao je američki ambasador Eric Nelson.

Nije vrijeme da se razmišlja ko gubi ovdje, već svi treba zajedno da djelujemo.

Mislim da smo postigli solidan dogovor, u procentima 62 za FBiH i 38 posto za RS, i pola procenta ide za Brčko (dio od FBiH dio od RS), kazao je Bakir Izetbegović.

“Unutar Federaciji biće nastavljeni procesi za raspodjelu prema kantonima.”

Dragan Čović je istakao kako ovo ne bi bilo moguće dogovoriti da nije bilo SAD-a i EU.

Dobra je stvar što neće doći sad do blokade sredstava MMF-a.”

Milorad Dodik se zahvalio ambasadorima što su uložili trud i napor.

Bilo bi bolje da smo sami to učinili”

Podsjetimo, Bakir Izetbegović i Denis Zvizdić uputili su jučer poziv ministru finansija BiH Vjekoslavu Bevandi da potpiše i pošalje Pismo namjere MMF-u.

Pismo namjere moraju potpisati svi članovi Fiskalnog vijeća, a to su premijer FBiH Fadil Novalić, guverner Centralne banke BiH Senad Softić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija te premijer RS Radovan Višković i ministrica finansija RS Zora Vidović.

Jedina dva potpisa koja nedostaju su ministra finansija BiH Vjekoslava Bevande te federalne ministrice finansija Jelke Milićević.

(Fena)